Poznati kandidati za kupovinu Čelsija: Amerikanci ostali u igri

Rejn banka planira da do kraja aprila odredi najbolju ponudu i da rezultat predstavi vladi Velike Britanije i rukovodstvu Premijer lige

4213 pregleda 0 komentar(a)
Foto: REUTERS
Foto: REUTERS

Prodaja Čelsija stigla je do završne faze. Posrednička banka Rejn saopštila četiri kandidata za kupovinu londonskog kluba.

To su grupacija koju predvodi suvlasnik Los Anđeles Dodžersa Tod Boli, porodica Rikets, koja je vlasnik Čikago Kabsa, gazda Boston Seltiksa i Atalante Stiven Paljuka, te britanski biznismen Martin Broton, sa menadžerima Filadelfija Siksersa Dejvidom Blicerom i Džošom Harisom.

Rejn banka planira da do kraja aprila odredi najbolju ponudu i da rezultat predstavi vladi Velike Britanije i rukovodstvu Premijer lige.

Vlasnik kluba Roman Abramovič odlučio je da proda klub nakon sankcija koje su uvedene zbog invazija Rusije na Ukrajinu, ali prodaju mora da odobri britanska Vlada, procjenjujući da novac koji dobije Abramovič neće biti uložen u rusku ekonomiju ili finansiranje rata.

Tod Boli (46) je suosnivač i izvršni direktor kompanije "Eldridge Industries".

U sport je ušao 2012. kada je uložio je u bejzbol klub Los Anđeles Dodžers. Od tada, američka sportska imperija i njegove ambicije su samo rasle - danas Boli stoji iza dijela ženske košarkašle franžize Los Anđeles Sparksa, kao i LA Lejkersa.

On je već želio da kupi Čelsi, ali je Abramovič odbio ponudu od 2,24 milijarde funti prije dvije godine.

Njegovo bogatstvo se procjenjuje na 4,7 milijardi dolara, a njegov partner u poslu je švajcarski biznismen Hansjerg Vis.

Riketsi su porodica iz Čikaga čije ukupno bogatstvo Forbs procjenjuje na 4,5 milijardi dolara. Glava porodice, Džo Rickets, zaradio je bogatstvo u onlajn trgovanju. Riketovi imaju iskustvo u upravljanju sportskim timovima – posjeduju kontrolni paket u bejzbol klubu Čikago Kabs.

Moćan konzorcijum okupio je i britanski biznismen Martin Broton. On ima 74 godine, bivši je predsjednik "British airways" i "British American Tobacco", a bio je u upravnom odboru Liverpula 2010. godine.

Broton cijeli život navija za Čelsi i ima sezonsku kartu. Uz njega spremni su da investitaju Dejvid Blicer i Džoš Haris, koji su vlasnici NBA tima Filadelfija 76ers i akcionari Kristal Palasa. Ako žele da kupe Čelsi, moraće da prekinu veze sa Palasom.

Četvrti i najneočekivaniji kandidat za kupovinu Čelsija je suvlasnik NBA kluba Boston Seltiksa Stiven Paljuka.

Paljuka (67) ima 55% udjela u Atalanti. Ukoliko kupi Čelsi, vjerovatan je sukob interesa - klubovi bi mogli da se ukrste u evropskom takmičenju. Tada će i Paljuka morati da se odrekne svog dijela u Atalanti.

Bonus video: