Stvara li Napoli novu istoriju: Grad koji živi za fudbal osjeća miris Maradoninog vremena

Napoli je već nekoliko godina u vrhu italijanskog fudbala, ali ove sezone priča je ozbiljnija nego ikad – osam kola, osam pobjeda, vrh Serije A pripada timu, koga je preporodio Mauricio Sari, nekadašnji bankar i amaterski fudbaler
247 pregleda 2 komentar(a)
napoli, Foto: Reuters
napoli, Foto: Reuters
Ažurirano: 21.10.2017. 07:44h

Kaže se da se šetajući uskim ulicama Napulja može osjetiti miris fudbala.

U razgovoru sa Napolitancima, shvati se da oni i cijeli grad žive za fudbal.

“Ako sretnete bakicu od 90 godina znajte da navija za Napoli”, kazao je napolitanski taksista za CNN.

“Svaki dječak koji igra fudbal na ulicama ovog grada mašta da obuče dres Napolija, i nijednog drugog kluba”, rekao je Antonio Pikolo, trener u školi fudbala.

“Napoli je ponos grada. Možda oni u Milanu imaju biznise i industriju, mi imamo samo fudbal”, ispričao je Antonelo, član ultra grupe navijača Napolija.

Njegove riječi govore o istorijskom antagonizmu između sjevera i juga Italije.

Kada je Napoli osvojio prvu titulu 1987. godine, zapisano je “U gradu se održavaju mise za Juventus. Napoli je konačno zadao udarac sjeveru. Italija je poražena, novo carstvo je rođeno”.

Na čelu tog carstva bio je Dijego Maradona, koji je u Napoli došao 1984. godine iz Barselone, za tada rekordnih 10,5 milliona dolara.

“On je trećerazredni tm doveo do titule, a sebi obezbijedio status božanstva među ugnjetavanim južnjacima”, napisao je Džimi Barns, u jednoj od Maradoninih biografija.

Napoli je osvojio drugi “skudeto” 1990, ali je godinu kasnije Maradona pao na doping testu (kokain) i napustio Italiju, osramoćen.

Njegov odlazak označio je i pad fudbalskog carstva. Napoli je ispadao iz lige, bio u bankrotu, ali ljubav nije jenjavala.

Napoli je već nekoliko godina u vrhu italijanskog fudbala, ali ove sezone priča je ozbiljnija nego ikad – osam kola, osam pobjeda, vrh Serije A pripada timu, koga je preporodio Mauricio Sari, nekadašnji bankar i amaterski fudbaler.

Napoli je jedini tim iz pet najjačih liga, koji ima perfektan skor u šampionatu, a u toj seriji od osam pobjeda postigao je 28 golova.

Napadački trio koji čine Belgijanac Dris Mertens, Španac Hose Kaljehon i rođeni Napolitanac Lorenco Insinje, teroriše odbrane rivala u dosadašnjem dijelu sezone.

Lider ekipe je, ipak, Marek Hamšik, Slovak koji je prije deset godina došao iz Breše, i koji je za to vrijeme, zbog privrženosti klubu i strasti koju pokazuje noseći dres Napolija, među navijačima stekao reputaciju Maradoninog nasljednika.

Daleko je on, naravno, od statusa koji ima Argentinac, ali sam podatak da 30-godišnjem ofanzivnom veznom igraču nedostaje samo jedan gol da dostigne Maradonin skor, govori sam za sebe - Hamšik ima 114 pogodaka u dresu Napolija, jedan manje od Maradone.

Ne može biti bolje i ljepše prilike da dostigne nedostižnog od utakmice večerašnje utakmice, protiv Intera na “San Paolu”.

U 20 i 45 se sastaju dva vodeća tima, a milanski dolazi na jug sa samo dva boda manje, pun samopouzdanja poslije dugo godina, ali i opterećen tradicijom koja kaže da pod Vezuvom nije slavio dvije decenije.

Za Napoli su mečevi protiv timova sa bogatog sjevera uvijek više od igre, a ulog je ovoga puta ogroman.

Sezona je, doduše, tek na početku, bitke tek predstoje, ali Napulj, grad koji živi za klub i fudbal, proživljava trenutke slične onima iz vremena velikog Argentinca…

Možda je sezona 2017/18 prilika da klub i grad, pomalo zarobljeni u prošlosti, zatvore jednu stranicu istorije i počnu da pišu novu…

Bonus video: