Englez preporodio Kanadu, het-trik Pulišića za mirno gostovanje Kostariki

Procvat „kanuksa” krenuo je dolaskom engleskog stručnjaka Džona Herdmana, koji je imao čudan put - na Novom Zelandu i u Kanadi je radio sa ženskim selekcijama, a velikim uspjesima dobio šansu i u muškoj reprezentaciji

6103 pregleda 0 komentar(a)
Slavlje fudbalera Kanade, Foto: Dan Hamilton-USA TODAY Sports
Slavlje fudbalera Kanade, Foto: Dan Hamilton-USA TODAY Sports

Prvi put poslije 36 godina, fudbaleri Kanade će nastupiti na Mundijalu.

Tim čiji je kapiten golman Crvene zvezde, Milan Borjan, savladao je Jamajku 4:0 i kolo prije kraja osigurao odlazak u Katar.

Golove su dali napadač Bešiktaša Kajl Larin, Tejdžon Bjukenan iz Klub Briža i Džunior Hojlet iz Redinga, a svoju mrežu je zatresao Adrijan Marijapa.

Procvat „kanuksa” krenuo je dolaskom engleskog stručnjaka Džona Herdmana, koji je imao čudan put.

Prije 21 godinu, kao 25-godišnjak, iz omladinske akademije Sanderlenda je otišao na Novi Zeland, gdje je obučavao kolege, potom bio direktor nacionalnog saveza za fudbalski razvoj, a od 2006. do 2011. i selektor ženske selekcije, koju je odveo na dva mundijala i Olimpijske igre u Pekingu.

Od 2011. do 2018. je bio selektor Kanađanki, sa kojima je osvojio dvije olimpijske bronze i Panameričke igre, što ga je preporučilo za mušku selekciju. Povjerenje je i te kako opravdao, ali ne smatra da je ovo išta čudno.

„Imamo Alfonsa Dejvisa koji je osvojio Ligu šampiona, imamo igrače širom Evrope, djecu kojaq prolaze kroz sistem i upravo smo se kvalifikovali za Svjetsko prvenstvo. Kanada je fudbalska zemlja”, rekao je Herdman.

Na kolo prije kraja, Kanada je prva sa 28 bodova, a SAD i Meksiko sa po 25 zauzimaju pozicije dva i tri, koje vode u Katar.

„Sombrerosi” su golom defanzivca Ajaksa, Edsona Alvaresa, slavili 1:0 na gostovanju Hondurasu, dok su Amerikanci rutinski savladali Panamu (5:1), uz het-trik Kristijana Pulišića. As Čelsija je dva puta pogodio sa penala, a treći gol je bio čisto majstorstvo.

„Jenkiji” još nisu završili posao, jer u posljednjem kolu gostuju Kostariki, koja ima tri boda manje. Ali, Kejloru Navasu i drugovima je potrebno čudo - da slave sa bar šest razlike...

Ako im je za utjehu, Kostarikanci su već izborili baraž sa petoplasiranom selekcijom iz Južne Amerike, a za to mjesto će se u posljednjem kolu boriti Peru (21 bod), Kolumbija (20) i Čile (19).

Bonus video: