Crna Gora - Grčka: Imperativ je u junu, Heleni pravi test

Crna Gora večeras protiv Grčke pod Goricom (20 sati) igra posljednju prijateljsku utakmicu pred četiri junska duela u novom izdanju Lige nacija. Rezultat i utisak mnogo važni zbog samopouzdanja

9290 pregleda 3 komentar(a)
Jovetić je posljednji meč za Crnu Goru odigrao u oktobru u Oslu, Foto: Savo Prelević
Jovetić je posljednji meč za Crnu Goru odigrao u oktobru u Oslu, Foto: Savo Prelević

Imperativ je u junu, a ne sada, poručio je crnogorski selektor Miodrag Radulović pred večerašnji duel sa Grčkom pod Goricom (20 h).

Ipak, nakon samo jedne pobjede na posljednjih 11 mečeva, i to protiv Gibraltara, relativno loše serije rezultata, bez obzira što je u tom nizu bilo i jakih protivnika, jasno je da posljednji test pred Ligu nacija nije “obična” prijateljska utakmica.

O tome je pričao i kapiten Stevan Jovetić, koji se, kako tvrdi, uželio reprezentacije nakon pet mjeseci (propustio novembarske mečeve).

- Mnogo važna utakmica, bez obzira što je prijateljska - za nas više nema podjele na prijateljske i kvalifikacione, svakoj pristupampo na isti način. Treba nam pobjeda zbog samopouzdanja, a selektoru da vidi na koga može da računa - rekao je Jovetić.

Naravno, neće biti “smak svijeta” ako Crna Gora ne pobijedi Grčku, ali je reakcija - neki pozitivan pomak, od velikog značaja. Posebno nakon blijedog izdanja i poraza u Jermeniji.

- Rezultati u prošlosti nam ne stvaraju pritisak. Gledamo samo naprijed. Bitno je da smo svi tu i uradimo sve da dobijemo meč.

Ni crnogorskim rivalima u predstojećoj Ligi nacija ne ide najbolje - Bosna i Hercegovina je prije nekoliko dana izgubila kod kuće od Gruzije, Rumunija je na domaćem terenu poražena upravo od Grčke, Finska je igrala neriješeno sa Islandom...

- Sve ove prijateljske utakmice su dio procesa, uvijek sam ponavljao da nekada treba izgubiti u prošlosti, da bi se pobijedilo u budućnosti. Ne želim da namećemo imperativ fudbalerima protiv Grčke, imperativ će biti u junu - kazao je Radulović, koji ipak ne bježi od potrebe za dobrim izdanjem, dobrim rezultatom...

- Naš plan za ovaj meč je poznat i jasno definisan, a to je da pružimo šansu igračima sa manjom minutažom. Ipak, nikako ne potcjenjujemo takmičarski dio ove utakmice, povratkom Jovetića, Savića i Vešovića u tim predstavićemo se u drugačijem svijetlu, drugačijem izdanju nego u Jermeniji, a nadam se biti na nivou na kojem smo bili u kvalifikacijama - istakao je Radulović.

Nikola Krstović, Nikola Janjić, te naknadno pozvani Marko Rakonjac - čekaju šansu iz mlade reprezentacije.

- Sazreli su, zaslužili su priliku možda i ranije, ali mislim da je sada pravi trenitak da debituju i pokažu da zaslužuju mjesto u A selekciji - dodao je selektor Crne Gore.

Grčka je težak, ali i atraktivan protivnik, nekadašnji prvak Evrope...

- Gledali smo ih, i iznenadili se. Gustavo Pojet je donio nešto novo, sada igraju fudbal, dosta otvoreno, imaju brze igrače... Biće ovo dobar ispit za nas - kazao je Jovetić.

Sa Urugvajcem na kormilu, Grci su promijenili i model igre.

- Pokušavaju da se nadigravaju, kroz igru i posjed, a svi ih pamtimo kao reprezentaciju koja iz jakog bloka i kontranapada pokušava da ugrozi protivnika. Tako su i postali prvaci Evrope 2004. Gledali smo ih protiv Rumunije, djeluju ozbiljno i biće pravi test - dodao je Radulović.

Crna Gora bi trebalo da počne meč u formaciji 4-4-2 - sa Petkovićem na golu, Vešovićem, Savićem, Vujačićem i Tomaševićem u posljednoj liniji, Raičkovićem i Jankovićem kao zadnjim veznim fudbalerima, Osmajićem i Marušićem koji će napasti Grke sa krila, te Jovetićem i Đuranovićem u napadu.

Makedonci su primjer da se može

Dok se Crna Gora muči, Sjeverna Makedonija - selekcija našeg ranga, ruši velesile i stigla je u predvorje Mundijala.

Može li naša reprezentacija napokon da očekuje “makedonski scenario”, neizbježno je pitanje za jedinog našeg fudbalera koji je tu otkada se formirala reprezentacija 2007, Stevana Jovetića.

- Makedonci su primjer da se može. Vjerujem da će i nama da se okrene. Evo 15 godina čekamo veliko takmičenje, uvijek nam nedostaje nešto. Ipak, ja vjerujem i zato sam tu - rekao je Jovetić.

Jo-Jo se u Herti, valjda prvi put u karijeri, bori za opstanak, a dobio je i novog trenera, legendarnog Feliksa Magata.

- Malo je neobično, nisam to očekivao, ali još jedno iskustvo za mene. Došao je Magat, svi pričaju o tome da je dosta strog i da ima jake treninge. Mislim da nam je to potrebno i radujem se tome - kaže Jovetić.

Bonus video: