Makedonski san, Portugalci oprezni poslije lekcije sa Srbijom: Svako može da pobijedi svakoga

Makedonci u Portu traže drugo čudo nakon što su u Palermu izbacili Italiju golom Trajkovskog u sudijskoj nadoknadi

6248 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Fudbaleri Portugala i Sjeverne Makedonije u Portu, odnosno Poljske i Švedske u Varšavi, igraće u utorak za plasman na Svjetsko prvenstvo u Kataru.

Makedonci u Portu traže drugo čudo nakon što su u Palermu izbacili Italiju golom Trajkovskog u sudijskoj nadoknadi, a Portugal u ovu utakmicu ulazi s velikom opreznošću, jer je u posljednjem kolu kvalifikacija izgubio 1. mjesto u grupi i vizu za Katar porazom od Srbije u Lisabonu (1:2).

"Makedonci su iznenadili Italiju, ali ta je selekcija pobijedila i Njemce u Duizburgu. Ovo je finale, a finale je uvijek teško, bio sam dio takvih utakmica i znam o čemu pričam. Pristupićemo utakmici s Makedoncima istim poštovanjem koje smo pokazali protiv Turske", rekao je portugalski selektor Fernando Santoš.

"U ovom trenutku fudbal je drugačiji. Svako može da pobijedi svakoga. Imena, brojke i statistika nisu bitni", upozorio je portugalski vezista Žoao Mutinjo na pitanje o suočavanju sa selekcijom zemlje od dva miliona ljudi, čiji su fudbaleri na skromnom 67. mjestu na svijetu.

Selektor Sjeverne Makedonije Blagoja Milevski istakao je kako njegova ekipa ne želi da stane nakon pobjede u Palermu.

"Pobijedili smo jednu od najboljih selekcija na svijetu. Nećemo stati ovdje, imamo još jedan korak do Svjetskog prvenstva. Na dobrom smo putu da potvrdimo zašto smo među 20 najboljih u Evropi", rekao je Milevski.

Portugalci i Makedonci odigrali su jednu međusobnu utakmicu, i to prijateljsku 2012. u Lisabonu koja je završila 0:0.

"Iskreno, ovo bi mogla da bude jedna od najtežih i najuzbudljivijih utakmica za sve nas. Imamo 90 minuta da ispunimo svoj san iz djetinjstva, i ne samo naš, već i cijele zemlje", kazao je Elif Elmas.

U drugoj utakmici baraža Poljska će dočekati selekciju Švedske, koja je nakon produžetka izbacila Češku u polufinalu.

Poljska se bez borbe plasirala se u finale doigravanja nakon što je Rusija suspendovana iz takmičenja zbog rata u Ukrajini.

"Ne znam da li bi nam ono što smo pokazali protiv Češke bilo dovoljna protiv Poljske. Nećemo igrati na isti način, jer Poljska igra drugačije", rekao je selektor Švedske Jane Anderson.

Poljski selektor Česlav Mihnijevič izjavio je da je njegova ekipa dobro "proučila" Švedsku i zna što od njih može da očekuje.

"Oni su jako dobra, vrlo dobro organizovana selekcija, u to nema sumnje. Ali mi imamo svoj plan za ovu utakmicu", rekao je Poljak.

Posljednji putnik u Katar iz Evrope biće poznat u junu, kada Vels dočekuje boljeg iz utakmice Škotska - Ukrajina koja je odložena zbog rata u Ukrajini.

Dosad je plasman na Svjetsko prvenstvo osiguralo 20 reprezentacija - Hrvatska, Danska, Njemačka, Francuska, Belgija, Srbija, Španija, Engleska, Švajcarska, Holandija, Brazil, Argentina, Ekvador, Urugvaj, Kanada, Katar, Iran, Južna Koreja, Japan i Saudijska Arabija.

Žrijeb grupa za Svjetsko prvenstvo na rasporedu je 1. aprila u Dohi.

Bonus video: