Makedonska desetka za Vijesti pred duel sa Portugalom: Utakmica naših života

“Naš motiv je da mi napravimo nešto veliko za nas, našu zemlju, naše navijače... Nama je ovo utakmica za sva vremena, utakmica svih utakmica. Za nas je ovo finale”, rekao je Bardi

24521 pregleda 71 reakcija 7 komentar(a)
Duel Bardija i Berardija u četvrtak u Palermu, Foto: Beta/AP
Duel Bardija i Berardija u četvrtak u Palermu, Foto: Beta/AP

U Palermu se dogodilo čudo, može li u Portu da se dogodi čudo nad čudima – fudbaleri Sjeverne Makedonije vjeruju da je sve moguće, pa i da u gostima pobijede još jednu super-silu, da nakon evropskog šampiona Italije bez Mundijala ostave i Kristijana Ronalda i njegov Portugal (večeras 20.45).

Takvu poruku uputila je makedonska desetka Enis Bardi, saigrač Nikole Vukčevića u Levanteu, prenoseći utiske za “Vijesti” uoči “utakmice svih utakmica”.

“Italija, pa Portugal - nismo imali sreće u žrijebu, ali to je nešto na što ne možemo da utičemo. Možemo, međutim, da utičemo na ono što radimo na terenu i možemo da pobijedimo svakog rivala, pa i Portugal. Smirili smo euforiju, fudbalski svijet možda jeste, ali nas nije toliko iznenadila pobjeda nad Italijom, jer vjerujemo u sebe i znamo koliko možemo”, kaže Bardi.

Italija je srušena u 92. minutu, Aleksandar Trajkovski je sa 25 metara pogodio od stative, a Makedonci do tog zlatnog momenta bili pod opsadom. “Azuri” su stvarali šanse i opasne situacije, promašivali, ali umijeće je i ne pokleknuti pod pritiskom...

“Bili smo skoncentrisani, držali smo se našeg plana, nismo popustili pod pritiskom koji su nam stvorili Italijani. Ovaj tim ima veliko srce, zajedništvo, ali ima i kvalitet da igra dobar fudbal. Da nije tako ne bismo pobijedili Njemačku i Italiju, nije to slučajno”, podsjetio je Bardi i na veliki trijumf u grupnoj fazi nad Njemcima u Duizburgu.

Na “Dragao”, u pravom fudbalskom zmajevom gnijezdu, Makedonce će večeras čekati napadački još moćnija ekipa od Italije.

“Mislim da su jači od Italije, u napadu sigurno jesu. Imaju mnogo ofanzivnih opcija, čeka nas defanzivno još zahtjevnija utakmica. Svjesni smo da moramo da budemo još čvršći nego protiv Italijana, ne smijemo da pravimo greške kojih je bilo u Palermu”, naglasio je 26-godišnji vezista.

Čekaju ih i dueli sa jednim od najboljih fudbalera svih vremena – Kristijano Ronaldo ne želi da mu Mundijal u Rusiji 2018. bude i posljednji u karijeri.

“Oni će da uđu svim snagama i silama u meč. Igraju kući, njima nije cilj da samo odu na Svjetsko prvenstvo, već da tamo naprave nešto više. Ronaldo će vjerovatno biti i posebno motivisan, ovo je vjerovatno njegova posljednja šansa da još jednom zaigra na Svjetskom prvenstvu, a zna se kakvi su njegovi ciljevi i šta mu znači svaka utakmica, svaki gol... “.

Izazov je zaustaviti Ronalda i moćni Portugal, ali to nije motiv koji pokreće Makedoniju, naglasio je Bardi.

“Naš motiv je da mi napravimo nešto veliko za nas, našu zemlju, naše navijače... Nama je ovo utakmica za sva vremena, utakmica svih utakmica. Za nas je ovo finale”, rekao je Bardi i zaključio:.

“Fudbal nije bio sport broj jedan u Makedoniji, sve do dolaska na scenu ovog tima. Ujedinile su nas dobre igre, velike pobjede... Dišemo kao jedan i u timu, i sa ljudima koji nas podržavaju i inspirišu. Učinićemo sve da Makedonija bude ponosna na nas i poslije meča u Portu”.

Bonus video: