Spektakl u afričkim kvalifikacijama: Kamerunci u 124. minutu šokirali Alžirce, Senegal nakon penala trasirao put u Katar

Senegal, Egipat, Maroko, Tunis i Kamerun obezbijedili put na Mundijal

11026 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Ažurirano: 30.03.2022. 00:25h

Na Svjetskom prvenstvu u Kataru Afriku će predstavljati Senegal, Gana, Maroko, Tunis i Kamerun.

Mnogo drame i uzbuđenja viđeno je večeras na afričkom kontinentu, jedan meč odlučen je u penal seriji, a jedan nakon produžetaka.

Kamerun je na stadionu u Blidi šokirao Alžirce, slavio 2:1 (važi pravilo gola u gostima), a gol odluke postigao je Toko Ekambi u 124. minutu.

Kamerunci su u prvom meču na domaćem terenu izgubili 1:0, a večeras su vodili od 22. minuta, a strijelac je bio Čupo-Moting. Meč je otišao u produžetke u kojima je briljirao golman Kameruna Onana. Ipak, morao je da vadi loptu iz mreže kada je gol u 118. minutu postigao Tuba.

Djelovalo je da će Alžir ići u Katar, ali je u 124. minutu Toko Ekambi zaledio navijače i Kamerunce lansirao na Mundijal.

Neizvjesno je bilo i u meču Senegala i Egipta, a na Mundijal idu Senegalci, koji su slavili nakon penala 3:1. Ekipa, koju prevodi Sadio Mane je u prvom meču izgubila 1:0, a taj gol minusa večeras nadoknadila već u trećem minutu kada je gol postigao Dija.

Do kraja regularnog dijela više nije bilo golova, mreže se nisu tresle ni u produžecima, a onda je uslijedila čudna penal serija.

Izvođači su bili neprecizni u prve dvije serije - na jednoj strani su promašili Kulibali i Sis, a na drugoj Salah, koji je šutirao preko gola i Zizo.

Potom su Sar i Dijeng pogodili za Senegal, strijelac za Egipćane bio je Solia, da bi nakon promašaja Mohameda Sadio Mane postigao gol i Senegalce odveo na drugo Svjetsko prvenstvo zaredom.

Nigerija i Gana igrali su 1:1, a oba pogotka postignuta su u prvom poluvremenu. Prvo je Parti u 10. minutu doveo Ganu u vođstvo, da bi Nigerija izjednačila preko Trost-Ekonga.

Do kraja se rezultat nije mijenjao, pa je Nigerija senzacionalno eliminisana, budući da u prvom meču nije bilo golova.

Maroko je bio ubjedljiv protiv DR Konga (4:1) i drugi put zaredom igraće na Svjetskom prvenstvu. Dva gola za ekipu, koju vodi Vahid Halilhodžić postigao je Onuahi, a po jedan Hakimi i Tisudali. Za DR Kongo je pogodio Malango.

Na utakmici Tunisa i Malija nije bilo golova. Tunis je u prvom meču slavio 1:0.

Bonus video: