I Liga nacija za popunjavanje tima pred vrhunac ciklusa i krajnji cilj - EURO 2024.

Sve je lakše nakon pobjede i prekida loše serije, ali selektor Radulović i mečeve Lige nacija, duele sa BiH, Finskom i Rumunijom, mora da iskoristi za pravljenje i popunjavanje tima, kao krajnji target i vrhunac ciklusa - kvalifikacije za EP 2024.

12955 pregleda 10 komentar(a)
Miodrag Radulović na meču sa Grčkom, Foto: REUTERS
Miodrag Radulović na meču sa Grčkom, Foto: REUTERS

Godina bez pobjede na domaćem terenu, samo jedan trijumf uopšte u tom periodu - protiv Gibraltara, brojke su sa kojima je crnogorska reprezentacija ušla u prijateljski meč protiv Grčke, posljednji test pred pakleni jun i četiri takmičarska meča Lige nacija u samo 12 dana.

Savić, Jovetić, Marušić i društvo ispraćeni su u ponedjeljak veče aplauzima skoro četiri hiljade navijača sa tribina. I da je ostalo 0:0, da su Grci na kraju dali gol za 1:1, vjerovatno bi bilo isto. Kada igrači imaju takav motiv i želju da pobijede, malo ko bi im zamjerio i da nisu uspjeli, ni ta loša serija ne bi se isticala u prvi plan, kao što se isticala nakon blijedog izdanja u Jermeniji tri dana ranije.

Trijumf je, ipak, stigao kao nagrada - fudbal na kraju obično vrati ono što uložiš.

Tako ni opšta slika uoči junske Lige nacija nije baš tako sumorna kako je izgledala nakon Jerevana.

”Povratkom Savića i Jovetića u tim samopouzdanje svima raste i utakmicu protiv Grčke smo odigrali na potpuno drugačiji način nego protiv Jermenije. Pobjeda raduje, ali čini se još više način na koji smo došli do nje, jer smo kontrolisali igru tokom svih 90 minuta”, kazao je Radulović.

Pobjeda u prijateljskom meču, naravno, ne garantuje ništa pred takmičarske mečeve, nije garancija da ćemo 4. juna pod Goricom pobijediti Rumuniju na startu Lige nacija. Isto kao što ni poraz od Grka ne bi značio da ćemo izgubiti od Rumuna.

Ipak, neke stvari mogu da se izvuku i iskoriste za jun, a uvijek se lakše spremati nakon pobjede.

Ključna stvar je trijumf i porast samopouzdanja, atmosfera koja je barem malo bolja, i u timu i u javnosti.

Zatim, želja i motiv fudbalera, riješenost da nakon 12 mjeseci ostvare prvu “pravu” pobjedu nakon Letonije u Rigi na debiju Miodraga Radulovića, da se iskupe za kritike poslije izdanja u Jermeniji.

Tu su i detalji vezani za samu igru - i kada je Jovetić izašao na poluvremenu, Crna Gora je bila opasna, uostalom dala je i gol u nastavku, takođe i stabilnost u defanzivi, jer su Grci, za 90 minuta stvorili samo jednu pravu šansu, na kraju, iako su imali više loptu u posjedu.

Treba se, jasno, pozabaviti i problemima, a oni se prije svega tiču Radulovićeve izjave nakon Jermenije da “nije siguran da će do juna riješiti neke pozicije u timu”.

Iako je stigla pobjeda, nakon Grka je jasno da se to odnosi na defanzivne bočne pozicije, ali i na samo srce veznog reda. Sa povredom Nikole Vukčevića i velikom pauzom koju je imao u Levanteu, Crna Gora teško da može da ima i posjed i mirnoću. Vidjelo se to i po tome što su prije dvije noći pasove uglavnom razmjenjivali Grci, a “sokoli” prijetili iz kontranapada.

Radulović će te probleme pokušati da riješi sa novim fudbalerima, a jedan od njih se posebno istakao, iz domaće lige - Novica Eraković, asistent Milutinu Osmajiću za gol odluke u 59. minutu.

”Ja sam i u Jermeniji vidio neke dobre stvari, koje je na kraju poništio taj poraz”, kaže Radulović.

Osam fudbalera je debitovalo u dva martovska prijateljska meča: Šipčić, Eraković, Đuranović, Carević, Krstović, Janjić, Rakonjac i Drešković.

”I dalje ćemo nastaviti da radimo u tom ritmu, davajući šansu mladim igračima. Želimo da napravimo što bolji tim i što veći roster, kako bismo napravili što bolje rezultate. Mislim da smo na pravom putu”, dodaje Radulović.

Crna Gora je u Ligi nacija u grupi sa Finskom, BiH i Rumunijom. I ti mečevi, uprkos takmičarskom karakteru, moraju da posluže za dalje pravljenje tima, uvođenje fudbalera iz mlade reprezentacije.

I kvalifikacije za EP 2024, koje počinju u martu 2023. kao kraj ciklusa - i posljednja šansa igrača kao što su Jovetić i Savić, bez sumnje jednih od najvećih u istoriji CG fudbala, da se plasiraju na veliko takmičenje.

Bonus video: