Kad kralj telefonom čestita selektoru: Halilhodžić odveo i četvrtu selekciju na Mundijal

"Kako ste vi, Vaše veličanstvo? Ovo je za vas i sve ljude u Maroku, nadam se da ste srećni. Zadovoljstvo mi je, svi smo srećni", rekao je Halilhodžić marokanskom suverenu

8632 pregleda 5 komentar(a)
Vahid Halilhodžić, Foto: Beta/AP
Vahid Halilhodžić, Foto: Beta/AP

Vahid Halilhodžić sinoć je napravio još jedan rezultat kakav se do sada vezivao samo za Boru Milutinovića - Maroko je četvrta selekcija sa kojom je izborio plasman na Svjetsko prvenstvo.

Popularni Vaha odveo je Obalu Slonovače na Mundijal 2010. ali je dobio otkaz nekoliko mjeseci pred SP nakon razočaravajućeg izdanja na Kupu nacija Afrike. S Alžirom je 2014. godine stigao do nokaut faze, dok je i s Japanom izborio plasman na SP u Rusiji, ali je klupu napustio pred turnir zbog neslaganja sa rukovodstvom japanskog Saveza.

Sa Marokom je sinoć došao do Katara ubjedljivom pobjedom nad Kongom 4:1, a u trenucima euforije sa terena je telefonom razgovarao sa marokanskim kraljem Muhamedom VI, koji ga je pozvao da mu čestita.

"Kako ste vi, Vaše veličanstvo? Ovo je za vas i sve ljude u Maroku, nadam se da ste srećni. Zadovoljstvo mi je, svi smo srećni", rekao je Halilhodžić marokanskom suverenu.

Halilhodžić se tokom puta do Mundijala odrekao najboljeg igrača, Hakima Ziješa, koga je otpisao zbog nediscipline, nakon eliminacije Maroka u četvrtfinalu Kupa nacija od Egipta.

"Ne mogu da zovem igrača ako on može da uništi tim, čak i ako se zove Mesi", rekao je tada Vaha.

Bonus video: