Nema više finansijskog fer-pleja, UEFA uvela nova pravila

Najveća inovacija u novim propisima biće uvođenje pravila o troškovima kluba kako bi se omogućila bolja kontrola u odnosu na plate igrača i troškove transfera

3806 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Izvršni komitet UEFA je danas odobrio nove pravilnike o licenciranju klubova i finansijskoj održivosti.

Nema više famoznog finansijskog fer-pleja, koji je bio na snazi od 2010. godine, a prvi čovjek evropskog fudbala Aleksander Čeferin vjeruje da je reforma bila neophodna.

"Evolucija fudbalske industrije, uz neizbježne finansijske efekte pandemije, pokazala je potrebu za velikom reformom i novim propisima o finansijskoj održivosti", rekao je Čeferin i dodao:

"UEFA je radila sa svim zainteresovanim stranama na razvoju novih mjera kako bi pomogla klubovima da se suoče sa novim izazovima. Ovi propisi će nam pomoći da zaštitimo igru i pripremimo je za sve potencijalne buduće šokove, istovremeno podstičući racionalne investicije".

Finansijska održivost klubova treba da se postigne kroz solventnost, stabilnost i kontrolu trškova.

"Što se solventnosti klubova tiče - novo pravilo o izmirenju dospjelih obaveza obezbijediće bolju zaštitu povjerilaca. Kontrole će se vršiti svakog kvartala i biće manje tolerancije prema platišama koji kasne", tvrdi UEFA.

Najveća inovacija u novim propisima biće uvođenje pravila o troškovima kluba kako bi se omogućila bolja kontrola u odnosu na plate igrača i troškove transfera.

Uredba ograničava potrošnju na plate, transfere i agentske naknade na 70 odsto prihoda kluba.

Procjene će se vršiti na vrijeme, a kršenja će rezultirati unaprijed definisanim finansijskim kaznama i sportskim mjerama, navodi UEFA.

Novi propisi će stupiti na snagu u junu 2022. i primjena će biti postepena tokom tri godine kako bi se klubovima omogućilo potrebno vrijeme da se prilagode.

Bonus video: