Kraj Bistrice prvi protiv posljednjeg, Mornar protiv šampiona za mirniji finiš

Danas svi mečevi 29. kola Telekom 1. CFL - Sutjeska čeka Zetu u duelu prvog i posljednjeg, Budućnost protiv Mornara u Baru, Jezero u Tuzima, Iskra sa Rudarom, Petrovac - Podgorica

10230 pregleda 26 reakcija 4 komentar(a)
Sa jesenjeg duela Sutjeska - Zeta, Foto: Telekom 1. CFL/FSCG
Sa jesenjeg duela Sutjeska - Zeta, Foto: Telekom 1. CFL/FSCG

Duel prvog i posljednjeg - prvi ima lagodnu prednost na vrhu, posljednji se bori za opstanak.

Sutjeska je, na papiru, veliki favorit protiv Zete u 29. kolu Telekom 1. CFL, dva tima dijele 42 boda, ali prvi šampion Crne Gore pokušava da se spasi ispadanja.

Golubovčani su u drugom dijelu sezone ostvarili tri pobjede - tri puta više nego cijele jeseni, imaju šest bodova manje od pretposljednje Podgorice i vjeruju da će uhvatiti barem baraž za opstanak, osam kola prije kraja.

SUTJESKA OPREZNA, ZETA SE NADA

”Čeka nas teška utakmica. Oni jesu posljednji, ali su ubjedljivo pobijedili Iskru i Rudar. Mislim, ipak, da smo bliži pobjedi ako ispunimo što se dogovorimo i budemo na nivou”, kazao je Dragan Grivić, koji je u prošlom kolu protiv Podgorice odigrao prve minute nakon teške povrede i duge pauze.

”Drago nam je što je opet sa nama, očekujem da vrlo brzo dobije veću šansu i da polako dobije takmičarsku formu i da uđe u ritam kakav je imao prije povrede”, rekao je trener Milija Savović, čija je ekipa bezbjedna na vrhu sa plus 11 i samo čudo može da je spriječi da osvoji titulu.

Savović je upozorio na opasnost koju predstavlja Zeta.

”Oni su se podigli, u boljoj su formi nego neke ekipe koje su ispred njih na tabeli. Bićemo oprezni, nadam se da ćemo poštovati rivala kao i sve druge, da ćemo ući 100 posto skoncentrisani, jer je naš cilj kao i uvijek pobjeda”.

Rival dolazi - rasterećen, iako mu gori pod nogama.

”Sutjeska je favorit, to pokazuje tabela, zbog toga ovaj meč za nas nije pod moranjem, kao neki ostali. Ipak, svaki bod nam je zlata vrijedan i pokušaćemo da ga osvojimo čak i na terenu lidera”, kazao je lijevi bek Zete Andrej Pupović. Sutjeska je u seriji protiv Zete - šest uzastopnih pobjeda u prvenstvu, sve tri ove sezone uz gol razliku 7:0.

BUDUĆNOST U BARU, MORNARU GORI

Samo jedan trijumf upisao je Mornar na posljednjih 12 mečeva Telekom 1. CFL, samo dva na posljednjih 20 duela - zbog loše forme, ali i činjenice da mu u goste dolazi aktuelni šampion, čini se da je favorit u duelu Barana i Budućnosti poznat.

Ipak, mladi štoper tima iz Podgorice Damjan Dakić smatra da će sve to upravo biti dodatni motiv fudbalerima Mornara u današnjem okršaju (17 h) na jadranskoj obali.

”Pred nama je težak i neugodan meč u Baru, jer znamo da se rival nalazi u lošoj seriji i sigurno će uraditi sve da nas na što kvalitetniji način dočeka i pokuša da osvoji tri boda”, smatra Dakić.

S druge strane, Budućnost je nakon poraza od Jezera savladala Rudar i Petrovac - identičnim rezultatom 2:0.

”Potrudićemo se da ponovimo rezultate i igru iz prethodne dvije utakmice, kao i da sprovedemo sve zamisli stručnog štaba”, dodao je 17-godišnji Dakić, koji je sa nešto više od 16 godina debitovao za prvi tim Budućnosti, a u ovoj sezoni već ima zavidnu minutažu.

”Na prethodna dva meča sam bio starter, nismo primili gol, a to je naravno zasluga cijelog tima. Što se tiče moje igre uvijek može bolje, a trudiću se iz utakmice u utakmicu da opravdam ukazano povjerenje”.

Mornar je na startu sezone, u 2. kolu, kaznio Budućnost pod Goricom (1:1), ali je izgubio preostala dva duela od podgoričkog tima - pobjede su pod hitno potrebne timu Andrije Delibašića, koji ima samo tri boda više od baraž zone.

JEZERO U TUZIMA, NIKIĆ DEBITUJE PROTIV “SVOJIH”

Jezero, ekipa koja je “u žiži”, sa četiri pobjede u prethodnih pet kola, predvođena sjajnim Rodrigom Faustom (osam golova u drugoj polusezoni) imaće pravi test mogućnosti duelom protiv Dečića u Tuzima. Ekipa Miljana Radovića, s druge strane, napokon je uhvatila neki ritam, osvojila je sedam bodova na tri posljednja kola i vratila treće mjesto, koje vodi u kvalifikacije za Ligu konferencija.

To mjesto je izgubila Iskra, koja će protiv Rudara u Danilovgradu pokušati da prekine lošu seriju od dva vezana poraza.

”Porazi nikom ne prijaju, posebno nama koji smo imali kontinuitet igara i rezultata. Rudar dolazi po bodove spasa i moramo da budemo na oprezu. Za nas nema opravdanja, nema izgovora - naš kvalitet, ali i karakter, su na ispitu”, kazao je trener Iskre Milivoje Novović.

On je do prije četiri kola bio pomoćnik Srđana Nikića, koji će danas debitovati na klupi rivala - i pokušaće da podigne Rudar, koji izgubio četiri utakmice zaredom, pao u opasnu zonu.

"Situacija je daleko od idealne, ali ćemo na svakoj utakmici do kraja ići na pobjedu. Nemamo drugog izbora, a i drugačije ne umijem”, kazao je Nikić.

Petrovac i Podgorica igraju pod Malim brdom - domaćin, koji je u “zlatnoj sredini”, traži tek drugu pobjedu u proljećnom dijelu, gosti žele da se odlijepe od posljednjeplasirane Zete.

Parovi 29. kola

DEČIĆ - JEZERO (14 h)

Sudija: Radoje Pajović (Podgorica)

SUTJESKA - ZETA (15.30)

Sudija: Dalibor Vujisić (Podgorica)

MORNAR - BUDUĆNOST (17)

Sudija: Nikola Vođević (Podgorica)

PETROVAC - PODGORICA (17)

Sudija: Savo Vujović (Cetinje)

ISKRA - RUDAR (17)

Sudija: Miloš Savović (Podgorica)

Bonus video: