Erdogan se divi Ozilu: Doživio je rasističke napade samo zbog vjerskih ubjeđenja

"Takvo rasističko ponašanje prema mladom ćovjeku, koji je dao sve od sebe za njemačku reprezentaciju, zbog njegovih vjerskih ubjeđenja je neprihvatljivo", rekao je Erdogan
1 komentar(a)
Mesut Ozil, Foto: Reuters
Mesut Ozil, Foto: Reuters
Ažurirano: 24.07.2018. 11:03h

"Slučaj Mesut Ozil" uzdrmao je njemački fudbal, ali i političku scenu.

Dva dana nakon što je njemački fudbaler turskog porijekla odlučio da napusti nacionalni tim, zbog, kako je rekao - rasizma i nepoštovanja - oglasio se predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan.

"Takvo rasističko ponašanje prema mladom ćovjeku, koji je dao sve od sebe za njemačku reprezentaciju, zbog njegovih vjerskih ubjeđenja je neprihvatljivo", rekao je Erdogan.

Predsjednik Turske je kazao da je razgovarao sa Ozilom u ponedjeljak i da mu je rekao da je sa divljenjem doživio njegovu odluku da napusti reprezentaciju.

Cijela afera je i počela sa Erdoganom, odnosno njegovom fotografijom u društvu sa Ozilom i Ilkajom Gundoganom, još jednim njemačkim reprezentativcem turskog porijekla.

Fotografija uz poruku – "bila nam je čast, predsjedniče", izazvala je oštre reakcije u Njemačkoj, odakle su stizali i zahtjevi da se Ozil i Gundogan odstrane iz nacionalnog tima.

Upravo je te pozivi, kao i pasivnost čelnika nacionalnog saveza, Ozil naveo kao razlog povlačenja.

"Istina je na terenu. Njemačka je eliminisana sa Svjetskog prvenstva i to nema nikakve veze sa time što se gospodin Ozil slikao sa Erdoganom. Njemačka je otvorena zemlja za sve", kazao je Heiko Mas, ministar spoljnjih poslova Njemačke.

Džem Ozdemir, nekadašnji lider njemačke Partije Zelenih, koji je, takođe, turskog porijekla, bio je veoma oštar.

"Ozilova fotografija sa Erdoganom je bila greška, a Ozilovo objašnjenje zašto je napustio reprezentaciju je neubjedljivo. On je govorio o poštovanju, ali da li je on pokazao poštovanje prema žrtvama Erdoganove politike, prema novinarima, koji su u zatvoru, jer su radili svoj posao. On kao fudbaler mora da bude uzor", rekao je Ozdemir.

Ozilova odluka nije iznenadila fudbalsku javnost, a legende poput Ulija Henesa i Lotara Mateusa naglasile su da njegova igra u nacionalnom timu posljednjih godina nije na nivou njemačkog reprezentativca.

"Mislim da je dobro što je pričao otvoreno. Mogao je možda da bude i malo samokritičan. Tačno je da nije tretiran na pravi način, ali je tačno i da nije igrao dobro. U svakom slučaju, svi su na gubitku", rekao je novinar Filip Kester.

Njemački mediji najavljuju da bi i Ilkaj Gundogan mogao naradnih dana da obavijesti javnost da i on završava karijeru u nacionalnom timu.

Bonus video: