Korupcija na visokom nivou: As Barselone za proviziju poslovao sa Saudijskom Arabijom i FS Španije

Rubijales je angažovao Pikea kako bi sa njegovom kompanijom Kosmos vrbovali vlasti Saudijske Arabije da se Superkup Španije održi u Rijadu, a za uzvrat će defanzivac Barselone dobiti šest miliona eura

9495 pregleda 6 komentar(a)
Đerar Pike, Foto: Shutterstock
Đerar Pike, Foto: Shutterstock

Veliki korupcionaški skandal potresa Španiju - fudbaler Barselone Đerar Pike sklopio je dogovor sa prvim čovjekom Fudbalskog saveza Luisom Rubijalesom prema kojem su imali zadatak da dovedu meč Superkupa u Saudijsku Arabiju.

Informaciju, uz audio snimke, plasirao je list "El Confidencal".

Rubijales je angažovao Pikea kako bi sa njegovom kompanijom Kosmos vrbovali vlasti Saudijske Arabije da se Superkup Španije održi u Rijadu, a za uzvrat će defanzivac Barselone dobiti šest miliona eura.

To se dogodilo u martu 2019. godine.

Cjelokupni iznos koji ide španskom savezu na potpisani ugovor je 40 miliona eura za svako izdanje Supekupa, dok je Pikeu i njegovoj kompaniji obećano šest po godini.

Rubijales je, navodno, pokušao da sakrije da je štoper Barse uključen, ali je ono ipak dospelo u javnost.

"Da vidimo, Rubi (Luis Rubijales), kada je novac u pitanju. Ako bi Realu išlo osam miliona... I isto toliko Barseloni... Ostali su plaćeni dva miliona i jedan, znači to je 19, a ti daješ federaciji šest miliona i tebi ostaje šest, istisnemo Saudijsku Arabiju i možda nam ostane još. Ako neće, reći ćemo da Real neće doći", kazao je u jednom od razgovora Pike.

Rubijales je 15. decembra 2019. godine čestitao Pikeu na poslu, što se čuje u audio snimcima.

Superkup Španije je 2020. po prvi put odigran u Rijadu.

Bonus video: