Ozbiljna rekonstrukcija na "Old Trafordu": Ten Haga čeka veći posao nego Fergusona

Mančester junajted danas potvrdio dolazak Erika ten Haga

14507 pregleda 2 komentar(a)
Odlaze: Pogba i Lingard, Foto: Reuters
Odlaze: Pogba i Lingard, Foto: Reuters

Erika ten Haga u Mančester junajtedu čeka veći posao nego ser Aleksa Fergusona na početku karijere 1986. godine.

Mančester junajted i Ajaks potvrdili su da će 52-godišnji Holanđanin od naredne sezone voditi ekipu sa "Old Traforda". Ten Hag je sa engleskim posrnulim velikanom potpisao ugovor na dvije godine, uz opciju da se saradnja nakon toga nastavi. Holandski tim je iz ovog posla profitirao budući da će Junajted na ime transfera izdvojiti 1,7 miliona funti, jer Ten Hagu ugovor sa Ajaksom ističe tek naredne sezone.

Junajted je u utorak ubjedljivo poražen od Liverpula, primio je četiri gola na "Enfildu" i aktuelnog trenera Ajaksa čeka veliki posao. Prije svega rekonstrukacija tima i mogući rastanak sa oko 18 igrača, piše Sky.

Mančesteru prijeti egzodus, a igrači su podijeljeni u tri grupe - fudbaleri kojima ugovor ističe na kraju sezone, igrači koji ulaze u posljednju godinu ugovora i igrači koji možda ne bi htjeli da idu, ali će morati jer neće biti u sastavu, piše Sky.

Kada je riječ o igračima kojima ističe ugovor na listi su Edinson Kavani, Nemanja Matić, rezervni golman Li Grant, Pol Pogba, Džesi Lingard i Huan Mata. Mančester ih neće zadržavati...

Matić je potvrdio da napušta ekipu na kraju sezone, Kavanija traže Barselona i Atletiko, Mata će se vratiti u Španiju i nije spreman da se penzioniše, Lingard je razočaran tretmanom nakon povratka sa pozajmice iz Vest Hema, dok Grant nije dobijao šansu i potražiće novi izazov.

Konačno, rastanak će uslijediti sa Polom Pogbom - Francuz će se preseliti ili u Juventus ili u PSŽ.

Tu su i igrači koji ulaze u posljednju sezonu ugovora - Luk Šo, Dijego Dalo, Tom Hiton, Markus Rašford, Fil Džons, Fred, David de Hea i Kristijano Ronaldo.

Ronaldu, to je odavno poznato, nije izazov da igra Ligu Evrope, gdje će Junajted, po svemu sudeći, završiti na kraju sezone. Postigao je neke bitne golove ove sezone, ali čini se da ekipa ne odgovara njegovim kvalitetima.

Ugovor na kraju naredne sezone ističe i Davidu de Hei - Španac ima opciju da produži saradnju, nedavno je rekao da sebe vidi na "Old Trafordu", ali sada sve zavisi od Ten Haga i njegovih zamisli.

Rašford je patio kod Solskjera i Rangnika, dolaskom Sanča i Ronalda pao je u drugi plan, rijetko dobija šansu, a kako se bliži Svjetsko prvenstvo mogao bi da potraži novu sredinu u želji za većom minutažom, kako bi se izborio za dres reprezentacije.

Prije tri godine svi su bili iznenađeni činjenicom kada je Fil Džons produžio ugovor do 2023. uz opciju da se saradnja nastavi. Štoper je pao u zaborav, protiv Liverpula odigrao tek drugu utakmicu u 2022. godini, a ukupno u 2020. i 2021. odigrao je dva meča.

Dijego Dalo i Luk Šo su projektovani za prodaju, ali je Fred najveća misterija. Kod Rangnika igra dobro, a prodajom Matića i Pogbe dobio bi veću i minutažu i ulogu.

U trećoj grupi su igrači koji možda i ne bi htjeli da idu, ali će morati jer neće biti u sastavu. To su golmani Tim Hiton i Din Henderson, Erik Baji i fudbaleri koji su trenutno na pozajmicama - Antoni Marijal i Brendon Vilijams.

Interesantno, Sky ne piše šta će biti sa kapitenom Harijem Megvajerom.

Stanjem u Junajtedu bavi se i "Dejli Mejl", koji iznosi listu potencijalnih pojačanja. Ovaj list piše da će Ten Hag na raspolaganju imati oko 200 miliona eura, a lista pojačanja je sljedeća - Hari Kejn, Deklan Rajs, Darvin Nunjes i Ruben Neveš.

Ukoliko dođe do rastanka sa velikim brojem igrača, lista potencijalnih pojačanja mogla bi da bude duža.

Ten Hag je pet stalni menadžer nakon ere ser Aleksa Fergusona (Gigs i Kerik, kao i Rangnik su privremeni), a drugi Holanđanin na klupi u istoriji Mančester junajteda. Prije njega na "Teatru snova" boravio je Luj van Gal, koji je naslijedio 2014. Dejvida Mojesa.

Van Gal je sa "đavolima" osvojio samo jedan FA kup (2016). To je i jedan od tri trofeja "đavola" u post-Fergusonovoj eri.

Ten Hag će pokušati da bude uspješniji od sunarodnika.

Bonus video: