Navijačka revolucija u Engleskoj: Pivo nakon 40 godina ponovo na stadionima?

To je potez koji je, međutim, britanska policija već označila kao „lud“ prošlog novembra, a bez odobrenja policije, moguće da će sve ostati isto

10111 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Poslije skoro četiri decenije, fudbalski navijači u Engleskoj mogli bi od naredne sezone na stadionima da piju omiljeno navijačko piće – pivo, i alkoholna pića uopšte.

Mogli bi da piju i na tribinama stadiona, a ne samo na posebnim mjestima oko stadiona i okolnim pabovima.

Britanska vlada se saglasila da preispita važeće zakonodavstvo, uvedeno još 1985. godine, koje zabranjuje konzumaciju alkohola tokom fudbalskih utakmica (što nije slučaj u drugim sportovima) i stoga će uvesti pilot šemu za testiranje efekata nove odredbe zakona, čiji će rezultati biti objavljeni na lketo.

To je potez koji je, međutim, britanska policija već označila kao „lud“ prošlog novembra, a bez odobrenja policije, moguće da će sve ostati isto.

“Ovaj predlog dolazi u trenutku kada smo svjedoci zabrinjavajućeg porasta slučajeva nasilja u fudbalu na svim nivoima, pa bih rekao da je tajming u najmanju ruku bizaran", kazao je Mark Roberts, šef policije Mančestera.

Druga strana priče je, naravno, novac. Prema izvještajima Engleske fudbalske lige, zabrana konzumacije alkohola košta klubove najmanje dvije funti po navijaču za svaku utakmicu kod kuće, uz gubitak od oko 30 miliona funti godišnje u Premijer ligi i 35 miliona funti u Čempionšipu, Ligi jedan i Ligi dva.

„Trenutni zakon o konzumiranju alkohola na utakmicama uveden je 1985. ali svijet je od tada znatno napredovao i fudbal nije izuzetak. Revizija zakona, koji je star skoro 40 godina, bila bi dobrodošla", rekao je Kevin Majls, generalni direktor Udruženja fudbalskih navijača Engleske.

Bonus video: