Mbapea za predsjednika: As PSŽ-a dobio glasove na izborima u Francuskoj

U Talenaju, 50 glasača je bilo uzdržano, 22 nije zaokružilo ni Makrona ni Le Pen, a deset od 26 nevažećih listića predato je sa dodatim Mbapeovim imenom

11184 pregleda 2 komentar(a)
Foto: REUTERS/Sarah Meyssonnier
Foto: REUTERS/Sarah Meyssonnier

Iako njegova fudbalska karijera praktično tek počinje, napadač Pari Sen Žermena i Francuske Kilijan Mbape već ima bazu za buduću političku karijeru.

Mbape je, naime, dobio glasove na nedavnim predsjedničkim izborima u Francuskoj, koji su završeni prošlog vikenda ponovnim izborom Emanuela Makrona za drugi mandat nakon drugog kruga glasanja.

Makron je postao prvi francuski predsjednik koji je reizabran u posljednjih 20 godina nakon što je pobijedio rivale, uključujući Mbapea, koji je dobio 10 glasova uprkos tome što nije bio na izbornim listama.

Mbapeov neočekivani izborni uspjeh došao je u Talenaju, malom mjestu na istoku zemlje sa 425 stanovnika.

Od 348 mještana koji su glasali u drugom krugu, 175 je glasalo za Makrona, a 75 za Marin Le Pen

Prema zvaničnim podacima, oko 28 odsto registrovanih birača u Francuskoj nije glasalo na nedjeljnim predsedničkim izborima, što je najveći broj apstinenata u posljednje dvije decenije.

Francuski birači su takođe mogli da pokažu svoje nezadovoljstvo kandidatima ubacivanjem praznih listića, kakvih je bilo 6,35 odsto.

U Talenaju, 50 glasača je bilo uzdržano, 22 nije zaokružilo ni Makrona ni Le Pen, a deset od 26 nevažećih listića predato je sa dodatim Mbapeovim imenom.

„Vidjeli smo jedno glasanje, a zatim drugo i treće“, rekao je Ludovik Barbarosa, gradonačelnik Talenaja za “Le Parisien”.

"Bili su dobro urađeni, izgledali su kao pravi glasački listići. Ime nije samo brzo napisano olovkom, već je ispisano na kompjuteru i odštampano”.

Barbarosa je pozvao Mbapea da dođe i upozna svoje pristalice.

„Pozivam Kilijana Mbapea da dođe! Dva sata smo vožnje vozom iz Pariza“, dodao je on.

Nažalost, u Talenaju nema fudbalskog kluba, tako da Mbape ne bi mogao da izađe na teren i postigne nekoliko golova za lokalnu ekipu u sklopu eventualne predizborne kampanje.

Bonus video: