Liverpul pred svjetlima Pariza

Tim Jirgena Klopa savladao Viljareal sa 2:0 golovima Hendersona i Manea u drugom poluvremenu i stigao na korak od trećeg finala Lige šampiona u posljednjih pet godina. Revanš je u utorak na stadionu "La Keramika"

12911 pregleda 1 komentar(a)
Aleksander-Arnold pozdravlja navijače nakon pobjede nad Viljarealom, Foto: Reuters
Aleksander-Arnold pozdravlja navijače nakon pobjede nad Viljarealom, Foto: Reuters

Navijači Liverpula već rezervišu smještaj u Parizu, "crveno more" sprema se da preplavi Grad svjetlosti u velikom finalu Lige šampiona 28. maja na Stadionu Francuska.

Noć nakon što su Mančester siti i Real u prvom polufinalu Lige šampiona odigrali dvosmjeran meč za sve ukuse (4:3), a epilog se možda neće znati ni do posljednjih sekundi madridskog revanša, drugo polufinale donijelo je - jednosmjernu ulicu.

Doduše, tek u drugom poluvremenu, kada je tim Jirgena Klopa konačno pronašao mehanizme da slomi otpor žilavog Viljareala, najveće senzacije u polufinalu elitnog evropskog takmičenja.

"Redsi" su pucali iz svih oružja, Henderson je, doduše uz malo sreće, nakon skrenutog centaršuta sa desne strane, u 53. minutu načeo Ruljija, a samo dva minuta kasnije Sadio Mane je na asistenciju Mohameda Salaha za dlaku izbjegao ofsajd i pogodio za 2:0.

Nova magična evropska noć na "Enfild roudu" mogla je da bude još blistavija, jer je Liverpul bio mnogo bliži trećem, nego Viljareal prvom golu.

Pogotak Robertsona nije priznat zbog ofsajda, blizu je bio u Luis Diaz, "žuta podmornica" bila je pod rafalnom paljbom. Statistika, uostalom, dovoljno govori - 20 udaraca ka golu domaćina, pet u okvir, naspram jednog jedinog gostiju, i to van gola, 10:2 u kornerima, posjed lopte Liverpula skoro 70 odsto.

Domaćin je bio opasan i u prvom poluvremenu, a od 2003. godine nijedan tim nije imao toliko udaraca (12) a nije postigao gol.

U nastavku, na kraju, ipak 2:0 - tim Unaija Emerija ima pravo da se nada, ali bi Liverpul morao da odigra mnogo loš meč, a igrači Viljareala utakmicu života, da bi se dogodili preokret i senzacija.

Uspio je Viljareal protiv Juventusa, uspio je i protiv moćnog Bajerna, ali je Liverpul, barem u ovom momentu - neka druga dimenzija.

Treće finale Lige šampiona u samo pet godina smiješi se klubu iz grada Bitlsa - kako je Jirgen Klop preobratio klub koji je skoro tri decenije bio daleko od vrha i u engleskim okivirima. Iako je i u godinama krize zadržao evropski šmek, pa je 2005. režirao "istanbulsko čudo", a 2007. igrao još jedno finale Lige šampiona.

U Parizu, a već su u njegovom predvorju, "redsima" neće trebati čudo, imaće barem jednake šanse da slave ko god bio na drugoj strani - veliki engleski rival, Mančester siti, ili Real Madrid, veliki evropski...

Bonus video: