Koliko je blizu novo englesko finale Lige šampiona? (INFOGRAFIK)

Osam puta u istoriji u finalu Lige šampiona sastali su se timovi iz iste zemlje, a tri puta iz Engleske. Led su, ipak, probili Španci - 2000. u Parizu za pehar su se borili Real i Valensija

13489 pregleda 2 komentar(a)
Liverpul i Mančester siti mogli bi da se sudare u finalu Lige šampiona, Foto: Reuters
Liverpul i Mančester siti mogli bi da se sudare u finalu Lige šampiona, Foto: Reuters

Liverpul je na korak od trećeg finala Lige šampiona u posljednjih pet godina nakon pobjede nad Viljareal od 2:0 u prvom meču polufinala, a Mančester siti je, barem za gol, bliži od Real Madrida - 28. maja u Parizu moglo bi da se igra još jedno englesko finale LŠ, treće u posljednje četiri godine.

Još se, doduše, pitaju Španci, posebno Real, koji vjeruje da u revanšu može da nadoknadi gol zaostatka protiv tima Pepa Gvardiole nakon vatrometne pobjede "građana" (4:3) u prvoj utaknici na Ostrvu.

Ipak, ako Liverpul i Siti prođu dalje, bilo bi to drugo uzastopno “sveenglesko” finale (nakon prošlogodišnjeg Siti - Čelsi), četvrto u istoriji (2008. su igrali Mančester junajted - Čelsi, 2019. Liverpul - Totenhem), a deveto do sada u kojem bi se sastali timovi iz iste zemlje.

Sve je počelo 2000. godine, baš u Parizu, na istom stadionu na kojem će se ove godine igrati finale.

Posljednja finalna predstava prošlog milenijuma donijela je premijerni sudar timova iz iste zemlje, i to Španije - Real Madrid je na "Stad de Fransu" pobijedio Valensiju sa 3:0.

Takvi susreti nisu bili mogući ranije, osim teoretski, jer je sve do sezone 1997/98 samo jedna zemlja mogla da ima maksimum dva predstavnika u LŠ, i to jedino u slučaju da je tim iz te države prethodne godine bio prvak Evrope (automatsko učešće), a da nije bio šampion svoje zemlje.

Kako se format Lige šampiona neprestano širio, Uefa je od 1997. dozvolila da osam najbolje rangiranih nacionalnih liga u Evropi daju po dva predstavnika, a Španci su prvi ugrabili priliku da tri godine kasnije "okupiraju" finale.

Tri godine kasnije, 2003, takav uspjeh ponovili su Italijani - u finalu su se sreli Milan i Juventus, a 2008, konačno, i Englezi (Mančester junajted - Čelsi).

Potom su "led probili" i Njemci - 2013. za pehar su na Vembliju igrali Bajern i Borusija Dortmund, da bi se godinu kasnije, u Lisabonu, dogodio još jedan presedan.

Prvi put u istoriji, naime, za pehar su se borili timovi iz istog grada, Madrida - Real je u produžetku slomio Atletiko (4:1).

Taj susret ponovljen je već za dvije godine, u Milanu, i opet je slavio Real, ovoga puta penalima, da bi se 2019. još jednom u finalu sudarili Englezi (Liverpul je u Madridu pobijedio Totenhem sa 2:0).

Povezani članci

27. April 2022.

Liverpul pred svjetlima Pariza

Kako su prošle sezone u finalu u Portu igrali Mančester siti i Čelsi, eventualni sudar Liverpula i Sitija 28. maja u Parizu značilo bi treće englesko finale u posljednje četiri sezone!

Bonus video: