Sve je gotovo, Sutjeska je šampion

Nikšićani savladali Iskru 3:0 i sačekali poraz Budućnosti od Dečića (1:2) da četiri kola prije kraja proslave petu titulu prvaka Crne Gore i izjednače se sa podgoričkim rivalom na vrhu liste po broju šampionskih pehara

53853 pregleda 28 komentar(a)
Foto: FSCG
Foto: FSCG

Fudbaleri Sutjeske osvojili su titulu, petu u samostalnoj Crnoj Gori.

Momci Milije Savovića, iako oslabljeni, prikazali su šampionsko izdanje protiv Iskre u Danilovgradu, slavili sa 3:0, a onda i dočekali poraz Budućnosti pod Goricom od Dečića (2:1) da četiri kola prije kraja otvore šampanjac.

Sutjeska ima 14 bodova više od Budućnosti, 24 od trećeplasiranog Dečića, 29 od četvrtoplasirane Iskre - potvrda kvaliteta i dominacije.

Sa meča Iskra - Sutjeska
Sa meča Iskra - Sutjeskafoto: FSCG

Još prvih jesenjih kola nije se previše postavljalo pitanje, Nikšićani su odmah napravili razliku, koju su potom samo održavali i uvećavali.

Prošlog ljeta kraj Bistrice su se dogodile promjene - nova uprava, novi trener (Savović naslijedio Miljana Radovića), i neki novi fudbaleri, a selekcija je dopunjena jesenas. I Sutjeska je "pogodila".

Ovo je, zanimljivo, peti šampionat zaredom u kojem dominira jedan tim, a smjenjuju se Sutjeska i Budućnost, koji su poravnati na vrhu sa po pet titula.

Sutjeska je sezonu 2017/18 pod Nikolom Rakojevićem završila sa plus 18 u odnosu na Budućnost, godinu kasnije, sa istim trenerom, imala je 19 bodova više, od istog rivala.

Uzvratila je Budućnost, sa Mladenom Milinkovićem - dvije dominantne titule u sezonama 2019/20 i 2020/21, plus 18, pa rekordnih plus 28, u odnosu na Nikšićane.

I sada - ponovo Sutjeska. Ko je sljedeći?

TITULA SA STILOM

Sutjeska je proslavila sa stilom - za naše prilike, vrhunskom partijom protiv Iskre, tima koji se bori za plasman u Evropu.

Blistao je Filip Knežević, koji nije postigao gol, ali je prestavljao nerješivu enigmu za odbranu Iskre.

Dva puta je na početku meča pobjegao odbrani domaćih, ali nije bio precizan.

A kada je, umjesto udaraca, počeo da asistira - Sutjeska je počela da daje golove.

U 29. minutu Knežević je nakon sjajnog prodora fantastično pronašao Nikača, ovaj je nesebično odigrao povratnu loptu za Bubanju - Nikšićani su se maltene ušetali u gol za 0:1.

I u 69. minutu Knežević je pretrčao posljednju liniju domaćih, dodao do Nikača, koji nije morao da prosljeđuje loptu dalje - proslijedio je u mrežu, njegov sedmi gol ove sezone, prvi ovog proljeća, za 0:2.

Darko Nikač pogađa za 0:3
Darko Nikač pogađa za 0:3foto: FSCG

Konačan rezultat postigao je Marko Vučić, koji je ušao sa klupe. U 77. minutu presjekao je neoprezno dodavanje golmana Iskre Kordića i rutinski ga savladao za konačnih 0:3.

BEĆIRAJ PROBIO LED PROTIV SVOJE BUDUĆNOSTI, PRESUDIO MARUŠIĆ

Trka za titulu odlučena je mnogo ranije, ali su golove koji su Nikšićanima i matematički donijeli titulu postigli igrači Dečića - legeda Budućnosti Fatos Bećiraj i bivši igrač Sutjeske Aleksa Marušić.

Budućnost je dobro otvorila meč u kojem je pobjedom mogla samo da prolongira slavlje rivala.

U 25. minutu šutirao je Milošević, a lopta koju je odbranio golman Dečića Dragojević nesrećno je pogodila beka Tuzana Drešaja i odbila se u mrežu - 1:0.

Budućnost - Dečić, Zoran Petrović, Miloš Bošković
foto: FSCG

Izjednačio je Fatos Bećiraj u 41. minutu - topovskim udarcem sa 20-ak metara rekorder po broju nastupa u dresu crnogorske reprezentacije postigao je prvi gol u dresu Dečića.

I prvi uopšte u crnogorskom fudbalu, a da nije u dresu Budućnosti - pogodio je protiv Budućnosti.

Podgoričani su u nastavku bili bliži da daju drugi gol nego Dečić, šansu je imao Petrović, zamalo neprecizan bio je Terzić, a onda je sijevnula kontra - Janketić, za Marušića, za 1:2 i drugu pobjedu Tuzana pod Goricom ove sezone.

I jesenas su slavili 2:1.

Dečić je čvrsto treći, sa pet bodova više od Iskre, gotovo siguran putnik u Evropu.

ZETA SE VRATILA, PODGORICA U PROBLEMU

Tri duela važna u borbi za opstanak završena su pobjedama domaćina - Zete i Rudara, odnosno gosta - Mornara.

Zeta je na Trešnjici savladala Podgoricu 1:0, Mornar je u Beranama bio bolji od Jezera 2:1, dok je Rudar nadigrao Petrovac 1:0.

Krucijalna pobjeda Golubovčana, koji su pretposljednjoj Podgorici prišli na samo bod i potpuno se uključili u borbu za opstanak.

Zeta je bila bolja, a do zaslužene pobjede stigla je golom Ukrajinca Artura Zahorulka u 41. minutu. Burzanović je izveo korner, a Zahorulko se najbolje snašao u gužvi u šesnaestercu.

Zeta, Fudbaleri Zete
foto: FSCG

Domaći su bili bolji, mogli su da daju još neki gol, a od 77. minuta igrali su sa igračem manje jer je Luka Maraš dobio drugi žuti karton.

Tada se, međutim, "oglasila" Podgorica, Adrović je udarcem iz daljine umalo izjednačio, Mrvaljević je glavom pogodio stativu nakon kornera.

Brojčane snage bile su izjednačene u nadoknadi, jer je Roganović zbog nesportskog starta dobio direktan crveni karton, ali pobjeda domaćih nije dolazila u pitanje.

Podgorica do kraja sezone dočekuje Jezero i Iskru, gostuje Rudaru i Dečiću, dok Zeta ima domaće mečeve protiv Budućnosti i Rudara, gostujuće sa Jezerom i Iskrom.

Vodiće se "mrtva" trka za spas od direktnog ispadanja.

RUDAR POBIJEDIO, ALI POBIJEDIO JE I MORNAR - NASTAVLJA SE TRKA ZA OPSTANAK BEZ BARAŽA

Mornar je vezao treći trijumf, pa i dalje ima šest bodova više od Rudara, koji je u zoni baraža za opstanak.

Marko Ćetković je evrogolom sa preko 35 metara u 6. minutu najavio pobjedu gostiju, već u 17. je bilo 2:0 kada je penal iskoristio Aleksandar Vujačić.

Plavljani su se vratili preko Rodriga Fausta 11. pogotkom u sezoni, ali je Argentinac bio tragičar, jer je u 54. minutu promašio penal (pogodio je prečku).

U Pljevljima je Rudaru za pobjedu protiv Petrovca bio dovoljan lijep gol Ognjena Gaševića u sudijskoj nadoknadi prvog poluvremena.

Rudar - Petrovac
foto: FSCG

Rezultati 32. kola:

16.00

RUDAR - PETROVAC 1:0 kraj

Ognjen Gašević 45+1.

JEZERO - MORNAR 1:2 kraj

Rodrigo Faust 37 - Marko Ćetković 6, Aleksandar Vujačić (penal) 17.

Faust (Jezero) u 54. minutu je promašio penal.

Andrej Cvijović (Mornar) dobio je drugi žuti karton u 81. minutu.

17.00

ZETA - PODGORICA 1:0 kraj

Artur Zahorulko 41.

Luka Maraš (Podgorica) dobio je drugi žuti karton u 77. minutu

Milan Roganović (Zeta) dobio je direktan crveni karton u 90. minutu

18.00

ISKRA - SUTJESKA 0:3 kraj

Vladan Bubanja 29, Darko Nikač 69, Marko Vučić 77.

19.00

BUDUĆNOST - DEČIĆ 1:2 kraj

Džonatan Drešaj (autogol) 22. - Fatos Bećiraj 41, Aleksa Marušić 68.

Tabela

Пласман обезедио SofaScore LiveScore

Bonus video: