Sutjeska je dominirala: Savovićeva kruna karijere, eksplozija Janjića i Erakovića, senatori Giljen i Marković...

Sutjeska juče osvojila petu titulu i četiri kola prije kraja ima 14 bodova više od Budućnosti

28249 pregleda 18 komentar(a)
Foto: FSCG
Foto: FSCG

Fudbaleri Sutjeske obilježili su sezonu u crnogorskom fudbalu – Nikšićani su juče pobijedili u gostima Iskru (3:0), dočekali poraz Budućnosti od Dečića (2:1) i osvojili titulu, petu u klupskoj istoriji.

Tim Milije Savovića je od početka bio dominantan, a četiri kola prije kraja ima 14 bodova više od najvećeg rivala i sada već bivšeg šampiona – Budućnosti.

Savović je treći trener koji je ekipi iz grada pod Trebjesom donio titulu, a prvi koji nije rođen u Nikšiću. Sutjeska je 2013. i 2014. osvojila titule sa Draganom Radojičićem, potom je 2018. i 2019. na klupi sjedio Nikola Peco Rakojević, dok je Savović prošlog ljeta naslijedio Miljana Radovića i već u prvoj sezoni vratio pehar u vitrine kluba kraj Bistrice.

Ovo je i Savovićev najveći uspjeh u karijeri. U Nikšić je došao nakon sjajne prošle sezone sa Jezerom, kada je ekipu iz Plava vodio do 5. mjesta na tabeli. Krajem prošle godine u intervjuu upravo za „Vijesti“ poručio je da bi mu titula bila kruna dosadašnje karijere – do pehara je došao u velikom stilu, budući da je Sutjeska juče bila moćna protiv Iskre na terenu na kojem je često znala da se muči i ostane bez bodova.

Uoči početka sezone bilo je velikih kadrovskih promjena kraj Bistrice. Promijenjena je uprava, a osim novog trenera došao je i veliki broj igrača. Konkurenciju su pojačali Miloš Drinčić, Meldin Drešković, Marko Matanović, Marko Zoćević, Darko Nikač i Marko Vučić. U finišu prelaznog roka Sutjeska je odradila veliki posao i vratila Vladmira Jovovića, koji je tokom sezone pokazao da je najbolji igrač u domaćoj ligi.

Jovović je osim na terenu napravio vrhunski potez i van njega - sav novac koji je primao od kluba donirao je omladinskoj školi.

U početku je javnost bila skeptična kako će sve to izgledati, ali je Sutjeska već u evropskim takmičenjima i utakmicama protiv Gagre, a naročito protiv Makabija u kvalifikacijama za Ligu konferencija pokazala da će biti ozbiljna ekipa. Nikšićani su dobro odigrali evropske mečeve, nisu se obrukali i na talasu dobrih igara iz Evrope zaigrali u domaćem šampionatu.

Prvenstvo je počelo dobro, ekipa je vezala četiri pobjede bez primljenog gola i poslije 360 minuta fudbala imala sedam bodova više od Budućnosti. Upravo su u 7. kolu nikšićki „plavi“ savladali najvećeg rivala 1:0 kraj Bistrice i potvrdili šampionske ambicije.

Sjenku na početak sezone bacila je teška povreda Dragana Grivića (ovo mu je druga titula u Nikšiću) koji je u trećem kolu protiv Jezera slomio nogu. I pored sumornih prognoza desni bek se ekspresno oporavio i u drugom dijelu se vratio na teren.

Osim izostanka Grivića, Savović nije imao većih problema sa igračim kadrom tokom sezone. Rotirao je, nijednu utakmicu u prvom dijelu nije počela ista postava, a ta raznovrsnost rezultirala je velikim brojem igrača koji su se upisali u strijelce.

Da crnogorske ekipe koje se malo duže zadrže u Evropi (jer dva evropska kruga su uspjeh za crnogorski fudbal) pate tokom sezone bilo je vidljivo u finišu prvog dijela, kada je Sutjeska vezala pet mečeva bez pobjede (tri remija i dva poraza). Razloga za uzbunu nije bilo, Savović je uvjeravao da je riječ o rezultatskoj krizi, da je igra na nivou, da nema razloga za paniku, a ispostaviće se da je tako i bilo.

Rezultatska kriza došla je u pravom momentu – pred zimsku pauzu. Sutjeska se u januaru oporavila, osvježila igrački kadar dovođenjem Filipa Kneževića i Libijca Zakarije Alharaiša (ovu mu je druga titula sa Sutjeskom) i u sjajnom ritmu odigrala drugi dio šampionata. Na 13 utakmica tokom proljeća u ligi učinak je 10 pobjeda i tri remija.

Da će Sutjeska i definitivno biti šampion bilo je poznato 13. marta kada je u Nikšić došla Budućnost. Podgoričani su do 93. minuta vodili 2:1, a onda je u samom finišu golman Sutjeske Vladan Giljen postigao gol, poravnao rezultat i šampanjac stavio na hlađenje.

Giljenu je ovo treća titula sa Sutjeskom, baš kao i Suadu Ličini, Nikoli Stijepoviću, Marku Vučiću, Vladanu Bubanji, Vladimiru Jovoviću i Božu Markoviću, koji je postigao sedam golova. Oni su među najiskusnijim igračima u timu, ali igra Savovićeve Sutjeske počivala je i na mladosti, prije svega Nikole Janjića i Novice Erakovića, koji su eksplodirali, pa su potpuno zasluženo i debitovali za reprezentaciju Crne Gore.

Janjić je obilježio prvi dio sezone kada je realizovao i transfer u hrvatski Osijek, dok je Eraković zablistao u drugom dijelu, pa je produžio ugovor sa klubom do 2023. godine.

Osim njih dvojice, a kada je riječ o mladosti i budućnosti Sutjeske, treba spomenuti i Marka Matanovića, koji je bio prvo Savovićevo pojačanje. I on je odigrao sjajno u drugom dijelu sezone, a neki njegovi golovi donijeli su bodove ekipi iz Nikšića.

Jedan od najstandardnijih u timu bio je Miloš Drinčić, koji je odlično odrađivao zadatke u odbrani, a još jedan igrač koji je definitivno obilježio sezonu je Vladan Bubanja. Po vokaciji zadnji vezni, Bubanja je početkom sezone igrao i na štoperskoj poziciji, a do sada je postigao šest pogodaka. I on je zimus produžio ugovor i biće zanimljivo da li će Sutjeska uspjeti da ga zadrži, u slučaju da dođe neka interesantna ponuda.

Efikasniji od Bubanje su samo Božo Marković i Darko Nikač (po 7 golova), koji je uglavnom ulazio sa klupe i postao Savovićev džoker. Ovo je druga titula za Nikača, budući da je 2017. bio šampion u dresu Budućnosti.

Do kraja sezone ostala su još četiri kola, a Sutjeska će ih odigrati kao da prvenstvo nije riješeno. U međuvremenu u srijedu je revanš meč polufinala Kupa Crne Gore protiv Budućnosti - Sutjeska ima težak zadatak da nadoknadi tri gola zaostatka iz prvog meča, kada je odigrala najslabiju utakmicu ove sezone i bila nadigrana pod Goricom.

A onda će proslaviti petu titulu.

Bonus video: