Jedan, dva, tri ili četiri: Koliko trofeja će osvojiti Liverpul ove sezone?

Tim Jirgena Klopa osvojio Liga kup, a u igri je za trofej u FA kupu, Ligi šampiona i Premijer ligi

10284 pregleda 10 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Kako se bliži kraj sezone, tako je na Ostrvu sve aktuelnije pitanje - da li Liverpul može osvojiti četiri trofeja?

Prvi korak ka tom cilju napravljen je 27. februara kada su "redsi" u finalu Liga kupa poslije izvođenja jedanaesteraca savladali Čelsi. Jedan trofej je osvojen, a ekipa Jirgena Klopa u igri je za titulu u Premijer ligi, nadomak je finala Lige šampiona, dok će u finalu FA kupa, 14. maja na "Vembliju", igrati ponovo sa Čelsijem.

Do kraja sezone je manje od mjesec dana, a san o četiri trofeja živi na "Enfildu".

Od 1961. godine (tada je odigrano prvo izdanje Liga kupa) 15 engleskih klubova je pokušalo tokom jedne sezone da osvoji i Ligu šampiona (ranije Kup evropskih šampiona), Premijer ligu, FA Kup i Liga kup. Ipak, niko nikada nije stigao do tog dostigunća - bilo je ekipa koje su osvajale tripletu, ne toliko često koliko su pojedini klubovi osvajali duplu krunu.

Posljednji engleski tim koji je osvojio tripletu je Mančester siti. "Građani" su 2019. godine osvojili Premijer ligu, FA i Liga kup, ali je u Ligi šampiona najbolji bio Liverpul.

To je bila takozvana domaća tripleta, sva tri trofeja osvojena su u Engleskoj. Ali značajniju tripletu osvojio je Sitijev gradski rival, Junajted - "đavoli" su 1999. godine osvojili Premijer ligu, FA kup i u epskom finalu u Barseloni savladali Bajern Minhen i osvojili Ligu šampiona. Kada se govori o toj sezoni na Ostrvu, ističe se da je u pitanju najuspješnija kampanja nekog engleskog kluba. Takmičenje u Liga kupu tim Aleksa Fergusona završio je u decembru 1998. godine kada je eliminisan od Totenhema.

I Liverpul može da se pohvali tripletom - "redsi" su 1984. godine osvojili Prvu ligu (današnju Premijer), potom Kup evropskih šampiona i Liga kup.

Skoro četiri decenije kasnije na "Enfildu" se potajno nadaju da bi ova sezona mogla da bude uspješnija od one 1984. godine.

Ipak, dok Liverpul juri sva četiri trofeja, Mančester siti sanja duplu krunu u vidu osvajanja Premijer lige i Lige šampiona, što bi bilo prvi put u istoriji "građana". A dva engleska kluba koja su iste sezone osvojila Premijer ligu i Ligu šampiona su Liverpul (1977) i Mančester junajted (2008).

Liverpul je 2001. osvojio tripletu, ali to nisu trofeji u Ligi šampiona i Premijer ligi. Tada su na "Enfildu" najbolji bili u Liga i FA kupu, te Uefa kupu, današnjoj Ligi Evrope.

Ono što je takođe interesantno, to je da već 15 godina u Engleskoj neki klub nije u ovoj fazi sezone bio blizu osvajanja sva četiri trofeja. Murinjov Čelsi je 2007. godine osvojio Liga kup, a onda je početkom maja bio u igri za preostala tri trofeja. U Premijer ligi su, takođe četiri kola prije kraja, bili na drugom mjestu sa tri boda manje od Mančester junajteda, plasirali su se u finale FA kupa, dok su u prvom meču polufinala Lige šampiona savladali Liverpul na "Stamfordu" 1:0.

Ipak, ubrzo su se u Londonu oprostili od Premijer lige - tri kola prije kraja Čelsi je remizirao sa Boltonom, Mančester junajted je savladao Everton nakon preokreta i tih pet bodova viška nije ispuštao.

U revanšu polufinala Liverpul je na "Enfildu" nadoknadio gol minusa, a onda nakon penala izborio plasman u finale. Sezonu je Čelsi donekle spasio osvajanjem FA kupa...

Šta bi moglo da se dogodi ove sezone?

Do kraja sezone u Premijer ligi ostala su četiri kola - Siti ima bod više i do kraja igra sa Njukaslom i Aston Vilom kod kuće, a gostuje Vulverhemptonu i Vest Hemu, dok je Liverpul domaćin Totenhemu i Vulverhemptonu, a gost Aston Vili i Sautemptonu. Postoji šansa da pobjednik bude odlučen i prije posljednjeg kola.

"Redsi" će, gotovo izvjesno, igrati finale Lige šampiona sa Sitijem ili Realom, 28. maja u Parizu, dok će 14. dana ranije na "Vembliju" biti u prilici da osvoje FA kup.

Krajem maja biće jasno da li je ovo još jedna istorijska sezona giganta sa "Enfilda".

Bonus video: