Uefa saopštila: Bez ruskih timova u evropskim takmičenjima naredne sezone, selekcija izbačena iz Lige nacija...

Uefa je 28. februara ove godine suspendovala ruske timove i reprezentaciju iz svih takmičenja

20952 pregleda 33 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Na osnovu odluke od 28. februara ove godine kada je suspendovala ruske timove i reprezentaciju iz svih takmičenja, Uefa je danas donijela nove odluke koje se tiču nastupa naredne sezone u takmičenjima pod njenim okriljem.

Evropska kuća fudbala, između ostalog, zabranila je nastup Rusiji u Ligi nacija, dok ruski timovi neće učestvovati u Ligi šampiona, Ligi Evrope i Ligi konferencija.

Odluke Izvršnog komiteta su sljedeće:

  • Fudbalska reprezentacija Rusije neće učestvovati u predstojećem izdanju Lige nacija. "Zbornaja" je prvobitno na žrijebu bila smještena u grupu B2 sa selekcijama Albanije, Izraela i Islanda, ali je Uefa saopštila da će ta reprezentacija automatski zauzeti četvrto mjesto i da neće učestvovati u takmičenju koje počinje 4. juna.
  • Ženska fudbalska reprezentacija Rusije izbačena je sa Evropskog prvenstva koje se od 6. do 31. jula održava u Engleskoj. Na Euro će, umjesto Ruskinja, otputovati selekcija Portugala, koju je Rusija prethodno eliminisala u plej-ofu.
  • Još jedna vijest koja se tiče ženske reprezentacije - Rusija neće odigrati preostala dva meča u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo, kao ni ranija dva koja su otkazana opravo zbog suspenzije. Bodovi, osvojeni u dosadašnjem toku takmičenja Ruskinja biće obrisani i kvalifikacije u toj grupi će se nastaviti. Inače, riječ je o grupi E u kojoj je i ženska fudbalska reprezentacija Crne Gore.
  • Takođe brišu se i rezultati mlade muške fudbalske reprezentacije u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo.
  • Ruski klubovi neće učestvovati u Ligi šampiona za muškarce i žene, Ligi Evrope i Ligi konferencija naredne sezone. Kada je riječ o koeficijentu, ruskim klubovima će biti dodijeljen najniži koeficijent koji su osvojili u prethodnih pet godina.
  • Rusiji je zabranjen nastup na završnom turniru Evropskog prvenstva u futsalu za žene, koje se od 1. do 3. jula održava u Portugalu.
  • Ruski klubovi neće učestvovati u Ligi šampiona u futsalu naredne sezone, dok reprezentacija te zemlje neće igrati kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo u futsalu koje je na programu za dvije godine.
  • I mlađim kategorijama u muškoj i ženskoj konkurenciji zabranjen je nastup u takmičenjima.
  • Poništena je kandidatuta koju je Rusija podnijela za organizaciju Evropskog prvenstva u fudbalu - Rusi su željeli organizaciju 2028. ili 2032.

Bonus video: