Abramovič ipak traži 1,5 milijardi funti, sudbina Čelsija neizvjesna

Dozvola Čelsija za funkcionisanje ističe 31. maja i klub se suočava sa mogućnošću da prestane sa radom ukoliko ne bude prodat ili licenca ne bude produžena

21837 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Prodaja Čelsija, ali i sudbina kluba, dovedena je u sumnju zbog neslaganja oko toga šta će se dogoditi sa 2,5 milijardi funti za Koliko se očekuje da će klub biti prodat.

Konzorcijum američkog biznismena Toda Belija je prvi favorit i najozbiljniji kandidat za kupovinu Čelsija, ali vlada Velike Britanije neće dozvoliti da se prodaja završi osim ako je potpuno izvjesno da Roman Abramovič neće dobiti nikakav prihod od prodaje zbog njegovih veza sa Vladimirom Putinom.

Vlada je, kako javljaju mediji, svjesna pokušaja da se potencijalni ugovor napravi na način koji bi mogao da dovede do toga da Abramovič dobije 1,5 milijardi funti koje je pozajmio klubu preko njegove matične kompanije Fordstam Limited.

Prije dva mjeseca Abramovič je stavio Čelsi na prodaju i rekao da neće tražiti da mu se vrati novac koji je pozajmio klubu i da će sav prihod otići dobrotvornoj fondaciji za "sve žrtve rata u Ukrajini". Tada je naglašeno da ruski oligarh neće tražiti da se pozajmica vrati, što je uslov i da se klub proda.

Abramoviča je britanska Vlada sankcionisala 10. marta, sprječavajući ga da obavlja bilo kakav posao u Velikoj Britaniji.

Prodaju Čelsija vodi Rejn grupa, investiciona banka koju je odredio Abramovič, a on će imati konačnu riječ o tome ko će kupiti klub.

Vlada mora da izda specijalnu licencu za prodaju Čelsija i to ne bi uradila da je bilo koji prihod išao Abramoviču.

Dozvola Čelsija za funkcionisanje ističe 31. maja i klub se suočava sa mogućnošću da prestane sa radom ukoliko ne bude prodat ili licenca ne bude produžena.

Premijer liga se sastaje 8. juna kako bi definisala novu sezonu, a do tada bi Čelsi morao da dobije licencu da bi bio deo sljedećeg šampionata.

Bonus video: