Krimi priča: Ko je i da li postoji fudbaler Bajron Kastiljo

Čile traži da se Ekvador izbaci sa Mundijala, a da se na njegovo mjesto uvrsti čileanska selekcija protiv koje je Kastiljo nastupio u dvije od osam svojih utakmica u kvalifikacijama

4129 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Ekvadorac Bajron Havijer Kastiljo je Kolumbijac, a Bajron David Kastiljo ne postoji, iako igra za fudbalski reprezentaciju te zemlje.

To tvrde u Fudbalskom savezu Čilea i zahtijevaju da se Ekvador eliminiše sa Svjetskog prvenstva u Kataru.

Čileanci su podnijeli žalbu FIFA, a advokat Eduardo Karleca tvrdi da posjeduje dokumentaciju koja potvrđuje prevaru.

Čile traži da se Ekvador izbaci sa Mundijala, a da se na njegovo mjesto uvrsti čileanska selekcija protiv koje je Kastiljo nastupio u dvije od osam svojih utakmica u kvalifikacijama.

“Temeljno smo istražili slučaj da bismo utvrdili gdje je igrač rođen i sasvim je jasno da je rođen u Kolumbiji. Kategorički tvrdimo da je Bajron Havijer Kastiljo rođen u Tumaku, Kolumbija 25. jula 1995., a da Bajron David Kastiljo, navodno rođen 10. novembra 1998. ne postoji. On je duh. Ovo je zločin i prema fudbalu, čak i zločin prema ekvadorskim zakonima", tvrdi Karleca.

kakakaka
foto: Printscreen

Advokat krovne kuće čileanskog fudbala tvrdi da je krivotvorenje dokumentacije započelo u Ekvadoru 2012. kad je Kastiljo registrovan za tamošnji klub Norte Amerika. U skandalu koji je tada uslijedio uhapšeno je i nekoliko ljudi.

U aprilu prošle godine, Ekvador je potvrdio da je Bajron David Kastiljo državljanin te zemlje.

kastiljo
foto: REUTERS

Da li je Bajron David, zapravo Bajron Havijer – to Čileanci traže da se provjeri.

Bonus video: