Rasplet za Evropu i opstanak

Danas mečevi 33. kola Telekom 1. CFL, derbi Sutjeska - Dečić bez prevelikog takmičarskog značaja, Petrovac - Iskra za Evropu, Budućnost na Trešnjici

10955 pregleda 0 komentar(a)
Mornar je vezao tri pobjede - bolju seriju u ligi ima samo Sutjeska, Foto: Telekom 1. CFL/FSCG
Mornar je vezao tri pobjede - bolju seriju u ligi ima samo Sutjeska, Foto: Telekom 1. CFL/FSCG

Četiri kola prije kraja Telekom 1. CFL poznat je šampion (Sutjeska) i još jedan tim koji ide u Evropu, u kvalifikacije za Ligu konferencija - drugoplasirana Budućnost. Veoma blizu ovjere Evrope je trećeplasirani Dečić, ujedno i finalisti Kupa.

Sve ostale dileme - ko je četvrti tim koji ide u Evropu, ko će u baraž za opstanak, a ko direktno ispada u Drugu ligu, biće razriješene u foto-finišu, a danas se igraju mečevi 33. kola.

DERBI KRAJ BISTRICE ZA PRESTIŽ

Derbi kola, barem po pozicijama na tabeli, igra se kraj Bistrice - šampion Sutjeska čeka Dečić.

Utakmica nema prevelikog rezultatskog značaja za domaće, koji su u prošlom kolu osigurali titulu, dok bi bod ili pobjeda Tuzanima mogla i matematički da donese plasman u Evropu.

U dosadašnja tri međusobna duela nije slavio domaćin - Dečić je jesenas pobijedio kraj Bistrice (2:0), Sutjeska se revanširala istovjetnom pobjedom u Tuzima, a bilo je i 1:1.

Bez obzira na nedostatak takmičarskog motiva, trener Sutjeske Milija Savović traži od svojih fudbalera da se ponašaju - šampionski.

"Tražim odgovoran pristup, u svakom momentu moramo da se ponašamo onako kako se ponaša šampion i klub kakav je Sutjeska. Želja za pobjedom ne smije da nedostaje, iako je jasno da neće biti takmičarskog naboja kao što je to slučaj u mečevima u kojima su vam potrebni bodovi. Pokušaćemo i da isprobamo neke varijante koje će nam značiti za narednu sezonu, možda dobiju šansu i neki mlađi fudbaleri, ali nećemo bježati od onoga što je obaveza Sutjeske, a to je igra na pobjedu u svakom meču”, kazao je Savović.

PETROVAC “NAPADA” ISKRU I EVROPU

Najzanimljiviji meč kola, u kojem bi ulog moglo da bude mjesto u Evropi, igra se na stadionu “Mitar-Mićo Goliš” - Petrovac ima šansu da se u slučaju pobjeda nad Iskrom izjednači sa Danilovgrađanima na četvrtom mjestu.

Četvrta pozicija na kraju donijeće plasman na evropsku scenu, jer će Kup osvojiti neko od ekipa koje su u “top 4”, Budućnost ili Dečić.

Izabranicima Nikole Rakojevića tako se ukazala šansa, možda pomalo i neočekivano, jer su u 13 proljećnih kola upisali samo dvije pobjede.

Iskra je, međutim, propustila šansu da pobjegne, a propustila je i svoju šansu u Kupu - sada brani četvrtu poziciju u prvenstvu.

"Nismo upjeli da uđemo u finale Kupa, iako smo pružili dobru partiju, svi su vidjeli da smo bili bolja ekipa od Dečića, ali je srećniji tim prošao dalje i ja mu čestitam. Ostaje nam prvenstvo, četiri utakmice do kraja - četiri finala za nas. Prva utakmica je protiv direktnog rivala, kojeg izuzetno poštujemo, poštujemo i njihovog trenera, ali pobijedili smo Petrovac tri puta ove sezone, ne vidim razlog da to ne uradimo i četvrti put”, kazao je trener Iskre Milivoje Novović.

Do kraja sezone, nakon današnjeg međusobnog susreta, Iskra dočekuje Mornar i Zetu, gostuje Podgorici, dok Petrovac ima teži raspored, utakmice protiv tri vodeća tima - Sutjeske kod kuće, Budućnosti i Dečića u gostima.

BUDUĆNOST BEZ POPUSTA ZA ZETU

Finalista Kupa, Budućnost, gostuje posljednjeplasiranoj Zeti na Trešnjici, nema takmičarski motiv, ali i ne razmišlja da popusti Golubovčanima, koji se grčevito bore za spas.

"Sve utakmice do kraja prvenstva služiće nam za podizanje forme za ono što nas čeka na kraju sezone, a to je finale Kupa. Mislim da igramo dobro, da se nalazimo u odličnoj formi, ali znamo da uvijek može bolje i trudimo se da uvijek budemo bolji”, poručio je 21-godišnji lijevi bek Budućnosti Andrija Ražnatović.

Budućnost je jesanas kiksala na Trešnjici (0:0) i kada su joj bodovi bili i te kako potrebni.

"Taj rezultat nas opominje da Zeta definitivno nije ekipa za podcjenjivanje, posebno ne u posljednje vrijeme kada bilježi dobre rezultate i igre. Očekujem tvrdu utakmicu, rival želi opstanak u ligi i sigurno će biti agresivan, ali mislim da se mi nalazimo u dobrom ritmu i da treba samo da nastavimo sa našom igru”, dodao je Ražnatović.

Šta god uradi protiv Budućnosti, Zeta se nada novom kiksu Podgorice, koja nakon serije od sedam mečeva bez pobjede (pet poraza), dočekuje Jezero.

Mornar, koji je dobio tri meča zaredom, dočekuje Rudar i ima šansu da definitivno riješi pitanje opstanka bez baraža, dok se Pljevljaci takođe nadaju, a imaju tri boda manje od Jezera.

Utakmica u Nikšiću počinje u 17 sati, sve ostale sat kasnije (18 h).

Пласман обезедио SofaScore LiveScore

Bonus video: