Selektor Ukrajine: Rusi nisu miroljubiva nacija, trebalo bi ih suspendovati pet godina

FIFA je suspendovala ruske timove do daljnjeg, dok je ranije ove sedmice UEFA zabranila nacionalnim timovima i klubovima nastupe u svim takmičenjima

15674 pregleda 23 komentar(a)
Petrakov, Foto: Reuters
Petrakov, Foto: Reuters

Selektor fudbalske reprezentacije Ukrajine Oleksandr Petrakov smatra da bi Rusiji trebalo zabraniti nastup na međunarodnoj sceni najmanje pet godina kao kaznu za, kako je rekao, brutalnu invaziju na njenog susjeda.

„Oni ubijaju naše žene, našu djecu, uništavaju naše gradove, tako da nemaju pravo da se takmiče u sportu“, rekao je Petrakov.

FIFA je suspendovala ruske timove do daljnjeg, dok je ranije ove sedmice UEFA zabranila nacionalnim timovima i klubovima nastupe u svim takmičenjima.

To znači da se nijedan ruski tim neće takmičiti naredne sezone u Ligi šampiona, Ligi Evrope ili Ligi konferencija.

„Po mom mišljenju, trebalo bi im zabraniti na najmanje pet godina. Pet godina, minimum. Jedna godina nije dovoljna“, rekao je Petrakov.

„Ako ne zaustavimo njihovu agresiju, oni će doći u druge djelove Evrope. To nije miroljubiva nacija, pa u sportu treba da plate za to”.

Ukrajinska fudbalska selekcija okupila se u Sloveniji, prvi put od početka rata. Počela pripreme za plej-of za plasman na Svjetsko prvenstvo narednog mjeseca protiv Škotske.

Teniserima iz Rusije i Bjelorusije neće biti dozvoljeno da se takmiče na Vimbldonu ove godine zbog invazije, odluke koja je izazvala kritike u svijetu tenisa i koju nisu podržali Endi Marej, Novak Đoković i Rafael Nadal.

Ali Petrakov, koji je odbio da pobjegne iz Kijeva i pokušao da se pridruži teritorijalnoj odbrani Ukrajine, insistira na tome i da “obični” Rusi ne bi trebalo da budu oslobođeni krivice.

„Oni moraju da plate za podršku Putinu. Kao što smo vidjeli na stadionu, kada je Putin došao svi su mu aplaudirali“, rekao je Petrakov.

Bonus video: