Pioli: Ovaj Milan je rođen u debaklu u Bergamu, moramo da zadržimo nivo koncentracije iz Verone

Timu Stefana Piolija su dovoljni pobjeda i remi da osvoji prvu titulu nakon 2011. godine, ali će mu biti veoma teško, jer igra protiv Atalante u Milanu i Sasuola u gostima

6393 pregleda 0 komentar(a)
Foto: REUTERS/Alessandro Garofalo
Foto: REUTERS/Alessandro Garofalo

Još jednom je Milan pokazao da ima šampionski karakter, a Sandro Tonali da izrasta u vođu kakav se na „San Siru” čekao godinama.

Iako su gubili 1:0 na „Bentegodiju”, „rosoneri” su sa dva pogotka momka koji je slavio 22. rođendan i golom Alesandra Florencija savladali Veronu 3:1 i vratili se na 1. mjesto Serije A pred dva posljednja kola.

Timu Stefana Piolija su dovoljni pobjeda i remi da osvoji prvu titulu nakon 2011. godine, ali će mu biti veoma teško, jer igra protiv Atalante u Milanu i Sasuola u gostima.

Duel sa „boginjom” je u nedjelju u 18 časova, a Pioli smatra da je poraz u Bergamu 5:0 u decembru 2019. godine bio prekretnica u razvoju njegovog tima.

„Ovaj Milan je rođen tokom užasnog, ponižavajućeg poraza od Atalante. Tada smo shvatili šta je potrebno za razvoj tima. Bio je to jedan od najnegativnijih trenutaka u mojoj karijeri, ali i jedan od najvrjednijih”, rekao je Pioli.

Milan je na posljednja tri meča dva puta stigao do pobjeda preokretom, što je dokaz da je ekipa i psihički spremna na borbu za skudeto sa gradskim rivalom Interom.

„Zaljubljen sam u svoje igrače, jer vidim trud koji ulažu svakog dana. Hrabrost i vjera proističu iz iskustva. Na primjer, iako smo gubili, nismo osjećali tremu, jer smo znali da igramo dobro i održali smo taj duh do kraja. Ova ekipa se penjala korak po korak tokom šampionata. Moramo da zadržimo koncentraciju, odlučnost i vjeru na posljednje dvije utakmice”, poručio je Pioli.

„Rosoneri” su na posljednja dva meča dobili Atalantu, odigrali sjajno u oktobru (vodili 3:0, domaći u nadoknadi smanjili na 3:2), ali koliko težak zadatak ih čeka najbolje govori činjenica da tim iz Bergama na „San Siru” nisu savladali od januara 2014. godine!

„Mislim da smo prošli put protiv Atalante odigrali jednu od naših najboljih utakmica 70-80 minuta, ali to je jedan od najboljih timova u ligi. Ima sličan taktički pristup kao Verona, tako da je važno pronaći prave karakteristike unutar našeg tima da neutrališemo snagu rivala”, istakao je 56-godišnji stručnjak iz Parme.

Sandro Tonali je u 92. minutu dao gol za pobjedu na gostovanju Laciju, sada je sa dva pogotka nakon sjajnih prodora Rafaela Leaoa preokrenuo u Veroni.

„On je mlad, ali tako snažan. Rekao sam da je poslije dva dana predsezonskog treninga bio potpuno drugačiji nego prošle sezone. Ovo su mladi momci, mnogi prvi put doživljavaju ovaj nivo i rade to na pravi način. Kada treneri kažu da je potrebno vrijeme da se izgradi tim, mislimo i na upoznavanje naših igrača i pronalaženje onih karakteristika koje se mogu iskoristiti. Kada imamo dvojicu zadnjih veznih možemo više da napadamo s krila, dok ovako možemo da dozvolimo Tonaliju da ide naprijed i iskoristi svoj kvalitet”, naglasio je Pioli, a onda uporedio 22-godišnjeg vezistu sa trojicom nekadašnjih asova.

„Prvog dana, pitao sam Sandra koja je njegova idealna pozicija, on je rekao da ga ljudi upoređuju sa Andreom Pirlom, ali da sebe više smatra Đenarom Gatuzom. Mislim da ako toj mješavini dodamo i Danijelea de Rosija, to ga upotpunjuje kao igrača”.

Bonus video: