UEFA promijenila evropska takmičenja: Po 36 klubova u grupnoj fazi, nema "istorijskih pozivnica"

“Dodatna dva mjesta pripašće savezima sa najboljim kolektivnim učinkom svojih klubova u prethodnoj sezoni (ukupan broj dobijenih bodova podijeljen brojem klubova učesnika)“, navodi se u saopštenju UEFA

8303 pregleda 4 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Dva mjesta u Ligi šampiona od sezone 2024/25 dobiće nacionalne lige sa najboljim kolektivnim učinkom svojih klubova u prethodnoj sezoni, nakon što je Izvršni komitet UEFA odobrio konačan format evropskih takmičenja.

Od tada će u sva tri Uefina takmičenja, umjesto 32 igrati po 36 ekipa.

UEFA je takođe promijenila kriterijume kvalifikacija za elitno evropsko klupsko takmičenje, ukidajući pristup zasnovan na klupskom koeficijentu, uskraćujući timovima koji su imaju “istorijski dobre rezultate” da se kvalifikuju čak i ako nisu prvenstva završili na pozicijama koje vode u Ligu šampiona.

Konačan format odobren je u utorak u Beču.

“Dodatna dva mjesta pripašće savezima sa najboljim kolektivnim učinkom svojih klubova u prethodnoj sezoni (ukupan broj dobijenih bodova podijeljen brojem klubova učesnika)“, navodi se u saopštenju UEFA.

„Ta dva saveza će osvojiti jedno mjesto za klub koji je najbolje rangiran u domaćoj ligi iza pozicija za Ligu šampiona”.

Ako bi se ovo pravilo primijenilo ove sezone, Engleska i Holandija bi dobile dodatno mjesto, što znači da bi se tim koji završi peti u Premijer ligi kvalifikovao zajedno sa četiri najbolja tima.

S obzirom da se broj timova povećava sa 32 na 36, UEFA je saopštila da će jedno mjesto pripasti "trećeplasiranom klubu u prvenstvu asocijacije na petoj poziciji rang liste UEFA".

Trenutno, francuska Liga 1 zauzima peto mjesto i samo dvije najbolje ekipe se kvalifikuju za grupnu fazu, dok trećeplasirani prolazi kroz kvalifikacione runde.

Predsjednik UEFA Aleksander Čeferin rekao je da je UEFA posvećenas "kvalifikacijama na osnovu sportskih zasluga".

„Zaista sam zadovoljan što je to bila jednoglasna odluka Izvršnog komiteta UEFA, pri čemu su se Asocijacija evropskih klubova, evropske lige i nacionalne asocijacije složile sa datim predlogom“, naveo je on u saopštenju.

„Još jedan dokaz da je evropski fudbal ujedinjeniji nego ikad. Kvalifikacije će tako ostati isključivo zasnovane na sportskom učinku i san da učestvuju imaće svi klubovi”.

Od 2024. godine Liga šampiona igraće se po takozvanom švajcarskom modelu.

Svi timovi će biti rangirani na jednoj tabeli, igra se osam kola, po četiri meča kod kuće i na strani. Nema grupa, uvijek različiti protivnici, neće svi igrati sa istim rivalima. Klubovi će biti podijeljeni po šeširima kako bi imali protivnike ujednačenog kvaliteta.

Prvih osam timova idu direktno u osminu finala. Timovi rangirani od devete do 24. pozicije će u dvomeču odlučivati o preostalih osam učesnika osmine finala.

Bonus video: