Uefin odgovor na Superligu

Više utakmica, više novca - novim formatom Lige šampiona čelnici Uefe željeli su da pokušaju da zadovolje “pohlepu” nesuđenih odmetnika

5386 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Čak 64 utakmica više nego u sadašnjem formatu, još tri dodatna mjesta za ekipe iz najjačih liga, uz, naravno, više novca - novi sistem Lige šampiona, koji je Uefa predstavila prije dva dana, jedan je od odgovora čelnika evropske Kuće fudbala na pokušaj formiranja Superlige bogatih.

Klubovi “odmetnici”, koje predvode Juventus, Real Madrid i Barselona, vjerovatno neće odustati od ideje koja je prije više od godinu spektakularno propala za jednu noć, ali će novim formatom vjerovatno barem malo više nego do sada moći da zadovolje svoje gramzive apetite.

NEMA VIŠE GRUPNE FAZE

Od sezone 2024/25. grupna faza koja je aktuelna još od premijernog izdanja LŠ 1992. godine, a koja se neprestano širila i stigla do osam grupa sa po četiri tima - definitivno ide u istoriju.

Liga šampiona će se proširiti sa 32 kluba na 36 i igraće se po takozvanom “švajcarskom modelu”. Neće postojati grupe, već liga - sa jedinstvenom tabelom, tim će odigrati po osam utakmica (četiri kod kuće, četiri na strani).

64 utakmice više nego sada igraće se u Ligi šampiona od sezone 2024/25. Umjesto 125 mečeva koje igraju 32 kluba kroz grupnu i nokaut fazu, 36 timova će u novom formatu kroz ligaški i nokaut dio igrati čak 189 utakmica

Dakle, neće baš igrati “svak protiv svakog”, ali će svaki tim prije sastavljenja parova imati jednaku šansu da se sastane sa bilo kojim drugim timom.

A ko će igrati s kim - biće odeđeno tako što će klubovi biti podijeljeni po šeširima, kako bi imali protivnike ujednačenog kvaliteta.

Provobitna ideja bila je da svi timovi igraju čak 10 utakmica u ligaškom dijelu, što bi bilo veliko proširenje u odnosu na sadašnjih šest mečeva u grupnoj fazi. Ipak, bilo preteško naći termine - i za osam mečeva koje će igrati svaki tim, moraće da se koriste “bonus termini”.

Oni će biti pronađeni četvrtkom, ali samo onim četvrtkom kada se neće igrati Liga Evropa i Liga konferencija, takmičenja koja će takođe biti proširana sa 32 na 36 klubova.

Liga šampiona
foto: Graphic news

Sve ostalo je jednostavno - prvih osam ekipa idu direktno u osminu finala, a novina je 1/16 finala, u kojoj će igrati timovi plasirani između 9. i 24. mjesta.

Ukupan broj utakmica elitnog klupskog takmičenja tako će se povećati sa sadašnjih 125 na čak 189 - što je povećanje za 64 meča.

Naravno, više mečeva donosi i više novca, ali i bez obzira na to, budžet koji je planirala Uefa za klubove Lige šampiona biće povećan - spekuliše se, čak za 40 odsto.

JEDNO DODATNO MJESTO ZA “SIROMAŠNE”

Koji klubovi će popuniti dodatna četiri mjesta u Ligi šampiona.

Novi format, barem se tako stiče utisak, ide na ruku najbogatijima - najjačim ligama, odnosno njihovim klubovima.

Dva dodatna mjesta, naime, pripašće ligama sa najboljim kolektivnim učinkom svojih klubova u prethodnoj sezoni - a jasno je da timovi iz Engleske, Španije, Italije... imaju najveću šansu da budu najbolji.

Jedno mjesto pripašće trećeplasiranom timu lige koja je peta na rang-listi Uefe, a u ovom trenutku to je Francuska.

Samo jedno dodatno mjesto dobiće “siromašni” - uglavom klubovi iz srednje i istočne Evrope koji se kroz pakao kvalifikacija probijaju do elite.

Takozvani “put šampiona” u kvalifikacijama, koju posljednjih godina uglavnom igraju Dinamo Zagreb, Crvena zvezda, Šerif, Ludogorec dobiće još jedno mjesto, pa će umjesto četiri, u elitu iz tog dijela kvalifikacija ići pet timova.

Bonus video: