Čeferin: Fudbal ostaje sport evropske tradicije

Predsjednik Uefe, Aleksandar Čeferin naglasio je da svojim najvećim uspjehom na čelu evropske kuće fudbala smatra pobjedu nad projektom Superlige

5881 pregleda 3 komentar(a)
Čeferin hoće novi mandat, Foto: Beta/AP
Čeferin hoće novi mandat, Foto: Beta/AP

Predsjednik Uefe, Aleksandar Čeferin naglasio je da svojim najvećim uspjehom na čelu evropske kuće fudbala smatra pobjedu nad projektom Superlige najbogatijih svjetskih fudbalskih klubova.

On je to naglasio pred posljednju od četiri godine mandata za slovenačku agenciju STA.

"Zaustavljanje projekta Superlige moja je najveća pobjeda i na novim izborima za godinu smatram da neću imati protivkandidata.. Najvažnije od svega, mislim, bilo je to što smo u dva-tri dana prošle godine uspjeli spriječiti tu suludu ideju tzv. Superlige, koja bi značila potpuno uništenje fudbala i značilo bi kraj evropskog sporta," kazao je za STA nakon kongresa Uefe u Beču.

Evropski fudbal suočio se s brojnim neočekivanim izazovima u posljednje dvije godine- pandemija, Superliga, rat na evropskom kontinentu... Uefa je, međutim, u glavnom austrijskom gradu usvojila najnovije detalje reforme elitnog klupskog takmičenja - Lige šampiona nakon 2024. godine, čime je, prema njegovim riječima, projekat Superlige i konačno mrtav.

"To je bio posljednji ekser u kovčegu. Bio je, doduše odavno zatvoren, sada smo ga i prikucali," slikovito je Čeferin ilustrovao važnost odluka u Beču.

Liga šampiona će od sezone 2024/25. imati 36 klubova, četiri više nego sada. U uvodnoj fazi igraće se osam kola po "švajcarskom modelu".

"Velike ekipe igraće protiv velikih više utakmica, igraće i s manjim klubovima. Manji klubovi će igrati s manjim i imati više šansi da napreduju. Takmićenje će biti uzbudljivije od dosadašnjeg. Imali smo teške odluke, teške razgovore, i na kraju, a to se nije dogodilo u istoriji Uefa, svi smo na istoj strani - reprezentacije, klubovi, lige i navijači. Samo, taj kompromis me je koštao živaca".

Čeferin je kandidaturu za reizbor najavio krajem prošle godine, a prvu podršku dali su mu predstavnici danskog i norveškog saveza.

"To mi puno znači, jer su me nordijske zemlje - Švedska, Danska i Finska - prve podržale još 2016."

Vjeruje da ima široku podršku uoči izbora u aprilu 2023. u Lisabonu, zbog čega ne očekuje suparnika.

"Iskreno, ne očekujem protivnika kako stvari trenutno stoje. Naravno da se nikad ne zna," dodao je.

Čeferin je poslao poruku:

"Želimo jasno svima staviti na znanje da naša tradicija nije na prodaju. Želimo jasno da poručimo da na diskriminaciju nećemo pristati".

Uefa je bila među prvim međunarodnim savezima koji su preduzeli akciju protiv Rusije, a nedavno je proširila sankcije daljim isključenjem ruskih klubova i reprezentacija iz svojih takmičenja.

Istovremeno, Čeferin sumnja u ozbiljnost nagovještaja da bi se Rusija mogla pridružiti azijskoj konfederaciji zbog sankcija Uefa.

"Koliko sam pročitao, to je ideja nekog političara. Ne mislim da je to ideja Ruskog fudbalskog saveza, jer bi inače to značilo nazadovanje ruskog fudbala za 100 godina."

Osvrnuo se i na uvođenje VAR-a na utakmicama.

"VAR je sigurno doveo do boljih odluka, mada je osato problem nejasnog pravila igre rukom. Dajemo jasna uputstva u kojoj se mjeri VAR koristi, a mislim da se u evropskim utakmicama koristi prilično dobro", zaključio je Ćeferin.

Bonus video: