Liverpul igra za drugi od četiri moguća trofeja, Čelsi želi pehar za novi početak

Finale FA kupa, najstarijeg takmičenja na svijetu - Čelsi je prepreka Jirgenu Klopu i njegovim momcima na putu ka istoriji (18.45)

3705 pregleda 2 komentar(a)
Fudbaleri Liverpula, Foto: Reuters
Fudbaleri Liverpula, Foto: Reuters

Finale FA kupa, najstarijeg takmičenja na svijetu, na mitskom Vembliju - Liverpul je još u igri da osvoji sva četiri trofeja ove sezone, a Čelsi ima posljednju šansu da uzme neki pehar, pratično spasava sezonu.

Ko bi rekao da Čelsi igra treće uzasopno finale ovog takmičenja, peto u posljednjih pet šest godina, a da Liverpul čeka na trofej FA kupa još od 2006. godine i pobjede nad Vest Hemom nakon projektila Džerarda u 91. minutu za 3:3 i boljeg izvođenja penala.

U svakom slučaju, “reds” ili “blues” - kolika neizvjesnost vlada u duelima ovih timova, uprkos dominaciji Liverpula na svim frontovima, govori i to da su sva tri ovosezonska susreta završena neriješeno, a da je tim Jirgena Klopa slavio u finalu Liga kupa protiv ekipe Tomasa Tuhela promašajem golmana Kepe tek u 11. seriji penala.

Kako god, igra se 141. finale kultnog engleskog Kupa koji slavi 150. godišnjicu, Čelsi juri deveti trofej (prije dvije sezone poražen je u finalu od Arsenala, prošle od Lestera), a Liverpul osmi.

No, kada je u pitanju klub iz grada Bitlsa, na talonu je istorija - šansa da se osvoji svaki trofej ove sezone još uvijek postoji, iako titula Premijer lige u trci sa Mančester sitijem polako izmiče.

Liverpul je osvojio Liga kup, danas ide na trofej FA, 28. maja u Parizu protiv Reala Madrida igraće za pehar Lige šampiona - to je barem ono gdje se Salah i drugovi i dalje sami pitaju.

”Ovo je istorijsko takmičenje, veliko finale, veliki dan - siguran sam da će navijači našeg tima napraviti priču za sebe, kao i uvijek. Jedina stvar koju niko ne može da garantuje u ovakvim mečevima, to je rezultat”, kazao je Klop, inače prvi trener ikada koji se plasirao u finale Lige šampiona, FA kupa i Liga kupa u istoj sezoni.

Pokušaće, naravno, i da postane prvi koji je osvojio sva tri takmičenja u jednoj kalendarskoj godini.

Sa druge strane, uprkos svim problemima koje je Čelsi imao ove sezone, upravljačke krize i promjene vlasnika (nakon 18 godina je iz ruskih prešao u američke ruke), njegov trener Tomas Tuhel može da se pohvali lijepim poduhvatom. Za samo godinu i 108 dana, koliko se nalazi na klupi “plavaca”, vodiće svoj tim u petom velikom finalu.

Slavio je pobjedu protiv Mančester sitija u finalu Lige šampiona maja 2021, tugovao je nešto ranije u finalu FA kupa koje je izgubio od Lestera, radovao se nakon pobjede protiv Palmeirasa u finalu Svjetskog klupskog prvenstva početkom februara, ali i hvatao za glavu nakon poraza na penale od Liverpula u finalu Liga kupa kasnije istog mjeseca.

”Biće ovo još jedna teška borba, s obzirom na kvalitet i formu Liverpula. Ali, zato je to finale i siguran sam da ćemo biti spremni za izazov”, kazao je Tuhel.

Prvi put od 1993. godine isti rivali se sastaju u finalu FA i Liga kupa (tada je to bio par Arsenal - Šefild Vensdi), a Vembli će nakon dvije godine kovid-ograničenja dočekati finaliste u punom kapacitetu. Dakle, svih 85 hiljada navijača gledaće finalni duel najstarijeg fudbalskog takmičenja, koje počinje u 17.45 po srednjoevropskom vremenu.

Bonus video: