Marko Vešović opet osvaja trofeje: Imao sam dvije vrhunske ponude na stolu, a onda je došla povreda...

Crnogorski reprezentativac Marko Vešović osvojio titulu sa Karabagom, cilja i trofej Kupa. Za “Vijesti” priča o najtežem periodu karijere, oporavku od teške povrede, posljedicama koje je imao, ali i o povratku na scenu...

10176 pregleda 6 komentar(a)
Marko Vešović, Foto: Shutterstock
Marko Vešović, Foto: Shutterstock

Crnogorski reprezentativac Marko Vešović opet je na istoj, utabanoj stazi osvajanja trofeja.

U prvoj sezoni u azerbejdžanskom Karabagu osvojio je titulu i plasirao se u finale Kupa. Sa pozcije desnog beka, Vešović je uspjesima doprinio sa tri gola, sedam asistencija...

Vešović je nakon najtežeg perioda u karijeri, teške povrede koljena i dugotrajnog oporavka, uspio da se upotpunosti vrati vrhunskom fudbalu, dobrim partijama i uspjesima.

”Uspio sam da se fizički i psihički potpuno oporavim, odigram 40 utakmica ove sezone, a bila je to velika i teška borba. Povreda je došla u najgorem mogućem momentu, na vrhuncu karijere i sa dvije nevjerovatne ponude na stolu od klubova iz vrha francuskog i turskog fufbala. Ne bilo koje, već ekipa koje se bore za titule. No, ja volim fudbal, ovu igru i dajem se maksimalno. To mi je pomoglo, ali priznajem i nevjerovatna pomoć i podrška Karabaga, za razliku od Legije u čijem sam dresu doživio povredu. Iz ove perspektive, jasno mi je da sam napravio pravi potez što sam prihvatio ponudu Karabaga”, priča Vešović za “Vijesti”.

Baku je, kako ističe, priča za sebe...

”Moderan i velelepan velegrad sa Olimpijskim stadionom od 80.000 mjesta, ali i infrastrukturom i stilom kojim ga sa pravom nazivaju ‘Novi Dubai’. U klubu su spemni da vam u svakom ternutku izađu u susret, ljubazno i profesionalno”.

Karabag je prošle sezone nakon poraza u posljednjem derbiju od Nefčija izgubio titulu, ove je vratio čak četiri kola prije kraja.

”Titulu smo vratili, na redu je Kup, 27. maja protiv Zire i favoriti smo. Taj trofej klub nije osvojio od 2017. godine i to je preveliki period za klub veličine Karabaga. Mi smo ove sezone prošli grupu Lige konferencija i imali smo samo poraz u Bazelu, Marsej nas je zaustavio u nokaut fazi. Karabag je ranije igrao i Ligu šampina, Evropa i jeste cilj kluba i zato nam slijedi jako težak rad ovog ljeta u kvalifikacije za Ligu šampiona. Meni prijaju te ambicije, a imam i odličan odnos sa trenerom Gurbanom Gurbanovom, kojeg sam još kao dječak gledao kako daje dva gola pod Goricom za 2:2. Taj remi protiv Srbije i Crne Gore je dugo bio najveći uspjeh selekcije Azerbejdžana”.

Vešović ima 30 godina, već u zrelom igračom dobu i ne žuri mu se iz Azerbejdžana...

”Imam još godinu ugovora, koji je odličan, a i uslovi za porodicu i život su fantastični. Imamo i “klub” igrača sa prostora bivše Jugoslavije, pa se družimo, skupljamo. Sjajno se slažemo, a i u klubu je takođe sjajna atmosfera”.

Sa uspjehom je nosio dres brojnih klubova, od Budućnosti i Crvene zvezde, preko Torina i Rijeke, do Legije i Karabaga, ali Vešović ne krije da jedan klub i jedan grad imaju posebno mjesto u njegovoj karijeri.

Marko Vešović u dresu Rijeke
Marko Vešović u dresu Rijekefoto: Shutterstock

”Rijeka - u njoj mi se rodila kćerka, sa tim klubom sam osvojio prvu u istoriji titulu prvaka Hrvatske, bio obožavan od navijača, u svim strukturama kluba. Osim toga, nekako su taj klub i grad sudbinski vezani sa mojom porodicom, pošto mi je i pokojni otac Rade igrao dvije godine u Rijeci, đed mi je služio vojsku u tom gradu”.

Prelazak u Legiju, nakon četiri godine nastupa u dresu Rijeke, bio je ipak korak više...

”U Poljskoj je, recimo, liga neuporedivo većeg kvaliteta, stadioni, fudbalska infrastruktura, marketing... sve je na višem nivou nego u Azerbejdžanu, ali zahvaljujući uspjesima Karabaga i Nefčija u Evropi, ova liga ima bolji rejting nego što ima Poljska”, objasnio je Vešović na kraju.

Da se napokon slože kockice

Marko Vešović je standardni crnogorski i reprezentativac koji je uvijek davao sve od sebe u nacionalnom dresu. Zato se upisivao u strijelce u omladinskoj, mladoj, potom i A selekciji.

”Volim fudbal, dajem sve od sebe na svakoj utakmici za pobjedu, bilo u klubu ili reprezentaciji. Srećan sam što sam opet u staroj dobroj formi i nadam se da će tako biti u tom junskom ciklusu Lige nacija. Moramo da odigramo najbolje, da zaslužimo što više pobjeda i izborimo što bolju poziciju u rejtingu Fife. Ma, samo da svi budemo zdravi i spremni, da napokon bude jedan ciklus bez problema i povreda i onda, siguran sam, neće izostati taj stepenik koji treba preskočiti za plasman na veliko takmičenje”, kaže Vešović, koji je 38 puta oblačio dres seniorske reprezentacije i postigao dva gola.

Crna Gora je u B Ligi nacija u grupi sa BiH, Finskom i Rumunijom.

”Raduje da je Stevan Jovetić počeo da trenira, jer njegova klasa pravi razliku. Sa njim i Stefanom Savićem mnogo je lakše da igramo, ne samo zbog njihove enormne klase i znanja, već i samopouzdanja koje se sa njima osjeća u timu. Žao mi je da me je povreda odvojila neko vrijeme od selekcije, jer naše okupljanje je pravi praznik, odnosi i atmosfera u reprezentaciji su fantastični”, kaže Vešović, koji je u karijeri igrao na raznim pozicijama.

Bonus video: