Opasnosti uoči finala Lige Evrope: Previše ljudi, previše alkohola, različite političke ideologije...

Zabrinjavajuće što je politička ideologija dvije navijačke baze različita, Ajntraht je s lijeve, a Rendžers više s desne strane

9635 pregleda 0 komentar(a)
Policija ispred stadiona u Sevilji, Foto: Reuters
Policija ispred stadiona u Sevilji, Foto: Reuters

Više od pet hiljada policajaca nalazi se u pripravnosti u Sevilji uoči sutrašnjeg finala Lige Evrope između Rendžersa i Ajntrahta.

Šef španske policije upozorio je na potencijalne "ozbiljne probleme" s obzirom da se u Sevilji očekuje oko 150.000 navijača škotskog i njemačkog kluba.

"Previše ljudi i previše alkohola, većina navijača dolazi bez ulaznica, a to je recept koji bi mogao dovesti do ozbiljnih problema", rekao je Huan Karlos Kastro Esteves, glavni španski povjerenik za sigurnost građana na brifing s visokim službenicima nacionalne policije u utorak.

Iako je upozorio da će policijska operacija biti jedan od "najtežih izazova koje su ikada imali", dodao je kako je uvjeren da će susret proći bez većih problema.

Dodao je da ne postoji rivalstvo između Rendžersa i Frankfurta, ali je zabrinjavajuće što je politička ideologija dvije navijačke baze različita, Ajntraht je s lijeve, a Rendžers više s desne strane.

"Ekstremisti s obje strane mogli bi izazvati ozbiljne probleme," dodao je.

Kako bi što spremnija dočekala finalni duel na stadionu Ramon Sančes Pishuan, policija je počela sa zatvaranjem pojedinih ulica, osiguranjem spomenika, a pojačano je i osiguranje na stanicama metroa i glavnim gradskim trgovima.

Oba kluba su dobila po 10.000 ulaznica, no u Sevilji se očekuje oko 100.000 Škota, te oko 50.000 navijača Ajntrahta. Grad je pripremio dvije navijačke zone za navijače koji će doputovati u grad bez ulaznica.

"Trudimo se da sve napravimo kako treba i imamo dosta iskustva s ovakvim situacijama. Ugostićemo navijače koji puno piju, ali iskreno vjerujemo da imamo dovoljno pripremljenih jedinica za suzbijanje problema."

Rendžersi igraju u svom prvom evropskom finalu nakon 2008. kada su u finalu Kupa UEFA izgubili od Zenita iz Sankt Petersburga, dok je Ajntraht posljednje finale igrao prije 42 godine, osvojivši Kup UEFA 1980.

Prema procjenama ekonomskih stručnjaka Sevilja će od finalnog meča prihodovati oko 50 miliona eura.

Bonus video: