Priča sa fudbalske periferije: Kako je mali klub izgubio titulu zbog čudnih pravila

Union je, doduše, jedan od najtrofejnijih klubova u zemlji, ima čak 11 titula, ali je posljednju osvojio 1935. godine

24079 pregleda 5 komentar(a)
Mjesto za prodaju karata na stadionu Uniona, Foto: Shutterstock
Mjesto za prodaju karata na stadionu Uniona, Foto: Shutterstock

Briž je ponovo šampion Belgije, 18 put u istoriji, treći uzastopni, a takve dominacija u Belgiji nije se dogodila 44 godine.

Ali, nije Briž, jedan od najvećih klubova velike fudbalske nacije, obilježio sezonu, već mali klub iz Brisela, “patuljak” koji bio bio prvak da je prvenstvo u Belgiji normalno.

Riječ je o klubu Union Sen Žiloaz, koji je prošlog ljeta postao prvoligaš 48 godina nakon ispadanja.

Union je, doduše, jedan od najtrofejnijih klubova u zemlji, ima čak 11 titula, ali je posljednju osvojio 1935. godine.

Skoro pola vijeka proveo je u nižim rangovima, da bi od 2018. godine počeo projekat povratka.

Te godine je Union kupio poker magnat Toni Blum, koji je, takođe, vlasnik engleskog Brajtona.

Blum je poznat po svom nekonvencionalnom pristupu fudbalu. Razvio je skautski kompjuterski program, po čijim algoritmima se dovode igrači i za Union i za Brajton, koji godinama, uz minimalna ulaganja za premijerligaške standarde, uspijeva da se održi u eliti.

Takvim modelom Union je pronašao igrače pogodne za ispunjenje cilja – povratka u prvu ligu – isključivo u nižim ligama različitih zemalja. Ili ih je uzimao na pozajmicu ili potpisao kao slobodne igrače.

Takav je, recimo, najbolji strijelac Dante Vanzeir, koji je najbolju sezonu u karijeri imao u drugoligaškom Beršotu, prije četiri godine, kada je postigao 13 golove. Ove sezone je upisao 14 u najjačoj konkurenciji.

Tri godine nakon Blumovog dolaska, klub je osvojio drugu ligu, zadržao okosnicu tima i glavnog trenera - Belgijanca Felićea Macua, koji je ranije radio u Šarlroa i Genku. Macu je imao zadatak da izbjegne ispadanje…

Union je, međutim, nadmašio i najluđa očekivanja, a istovremeno oborio nekoliko rekorda:

- Prvi klub koji je bio prvi u regularnoj sezoni odmah nakon promocije iz nižeg ranga.

- Četvrti (i prvi u 25 godina) povratnik u ligu koji se kvalifikovao za evropsko takmičenje, poslije Muskrona (1997). Union će igrati u Evropi prvi put od 1964. godine kada je nastupio u Kupu sajamskih gradova.

- Postavio je novi rekord lige po broju bodova u gostima od uvođenja sistema od tri boda. U gostima u regularnom dijelu sezone, Union je osvojio 44 boda od mogućih 51 i nadmašio dostignuće Briža iz 2001. godine (42).

Ali, duel Uniona i Briža je bitka između Davida i Golijata.

Briž je, recimo, ove sezone potrošio 46 puta više na transfere od svog direktnog konkurenta. Budžet Briža bio je devet puta veći – i očekivano najveći u belgijskom šampionatu, 90 miliona naspram deset Uniona.

Iako je vlasnik milijarder, Union ne uživa u fudbalskom luksuzu.

Bajku Uniona o tituli uništila su posebna pravila belgijske Pro lige: poslije regularnog dijela sezone ide plej-of. I tu je iskusni Briž profitirao, inače bi Union bio šampion početkom aprila.

Od 2009. Pro liga ima složen sistem za određivanje šampiona. Najbolji klubovi (ranije prvih šest, sada prva četiri) nastavljaju da se takmiče u mini-prvenstvu - plej-ofu, ali zapravo četiri tima igraju po sistemu svako sa svakim dva puta u grupnoj fazi.

Istovremeno, bodovi osvojeni u regularnom dijelu sezone dijele se na pola kako bi se pojačala neizvjesnost. Ako je razlika neparan broj, on se zaokružuje – Union je, tako, u prvenstvu imao pet bodova više, a plej-pf počeo sa plus tri.

Plej-of u belgijskom šampionatu uveden je da moćni klubovi poput Briža ne bi dominirali. Potreba za tim je eskalirala posljednjih godina: Briž je regularno prvenstvo pretprošle sezone završio sa prednošću od 15 bodova, a prošlo sa 16.

Tada je Briž u oba slučaja bio nezadovoljan propisima, koji, na neki način, predviđaju kazne za uspjeh. Genk je, na primjer, u aprilu 2021. zaostajao 20 bodova za Brižom. Podijelili su se na pola – ostalo je deset. U plej-ofu, Genk je dva puta pobijedio Briž i na kraju ga sustigao po bodovima! Ali bio je drugi zbog toga što je imao slabije rezultate u regularnoj sezoni.

“Moje sportsko srce krvari. Sportisti žele da pobijede i izgube u fer borbi. Podjela bodova sa dva nema nikakve veze sa tim. Niko drugi u Evropi to ne radi zato što misle da to nije fer. Pro liga je prvenstvo, što znači da na kraju cijele sezone morate biti bolji od svih timova. I bili smo. A onda smo kažnjeni. Ovo je nesportski“, ogorčen je bio tada predsjednik Briža Bart Verhag, jer je zamalo ostao bez trofeja.

Ironično je da je ove sezone plej-of bio posljednja nada Briža.

I moćni klub je iskoristio. Dva puta je u četiri dana pobijedio Union i prepolovljeni zaostatak od tri boda pretvorio u prednost, koju nije ispustio do kraja.

Ipak, Union je ostao ljubimac Belgije, a upoznaće ga i Evropa, i to u najjačoj konkurenciji. Obezbijedio je plasman u 3. kolo kvalifikacija za Ligu šampiona.

Za najveću scenu potrebno je, kao prvo, da “nađe” novi stadion, jer stadion “Žosef Marien” jedva da ispunjava uslove za belgijsku ligu, sa kapacitetom od oko 9.000 mjesta i ne baš reprezentativnom infrastrukturom…

Bonus video: