Neočekivano finale, Ajntraht ili Rendžers - ko je seviljski berberin?

Rendžers i Ajntraht iz Frankfurta večeras (21) igraju finale Lige Evrope u Sevilji. Škotska ekipa posljednji evropski trofej osvojila prije 50 godina, Njemci prije 42

12434 pregleda 3 komentar(a)
"Ramon Sančes Pichuan", Foto: Reuters
"Ramon Sančes Pichuan", Foto: Reuters

Ajntraht je u polufinalu pobijedio Rendžers ukupnim rezultatom 12:4 i pošto smo u to vrijeme bili navijači Rendžersa, mislili smo da su Njemci bogovi. Bili su najbolji tim koji sam ikada vidio u životu.

Ovako je o njemačkoj ekipi govorio legendarni ser Aleks Ferguson, prisjećajući se polufinala Kupa evropskih šampiona (KEŠ) 1960. godine. Ajntraht Frankfurt je u prvom meču na domaćem terenu slavio 6:1, a pobijedio je i u revanšu na “Hempden parku” - pred 127.621 navijača, među kojima je bio i tada mladi Ferguson, bilo je 6:3. Njemačka ekipa je izborila finale gdje je, upravo na “Hempdenu” poražena od Real Madrida 7:3.

Sezonu ranije Ajntraht je osvojio prvu i, do danas, jedinu titulu u Njemačkoj. Za razliku od njih Rendžers je već u tom periodu imao 31 nacionalni pehar, ali od tadašnjeg polufinala KEŠ-a ove ekipe nijesu igrale zvanične međusobne mečeve. Sve do večeras (21) kada će se na “Ramon Sančes Pichuanu”, u Sevilji, sastati u finalu Lige Evrope.

I njemačka i škotska ekipa su kroz istoriju osvajale evropske titule. Ajntraht je 1980. u finalu savladao Borusiju Menhengladbah i osvojio Kup UEFA, današnju Ligu Evrope, dok su “policajci” osam godina ranije do trofeja došli u Kupu pobjednika kupova savladavši u finalu moskovski Dinamo. Rendžers je četiri puta igrao u evropskim finalima, posljednji put 2008. kada ih je u finalu Kupa UEFA pobijedio Zenit.

Stoga je ovaj meč istorijski za obje ekipe i šansa da se poslije mnogo godina timovi vrate na evropski vrh. Ali, osim pehara i priznanja pobjednik dobija priliku da naredne sezone igra u Ligi šampiona. A u najjačem evropskom fudbalskom takmičenju Ajntrahta i Rendžersa nije bilo dugo. Baš dugo.

Ispostavilo se da je njemačka ekipa posljednji put u Ligi šampiona, odnosno KEŠ-u igrala pomenute 1960. godine, dok je situacija sa Rendžersom nešto drugačija - Škoti su učesnici najjačeg klupskog evropskog takmičenja bili u sezoni 2010/2011.

Frankfurt je jedina ekipa koja u Ligi Evrope ove sezone nije pretrpjela poraz. Na talasu velike euforije Njemci su u grupnoj fazi osvojili prvo mjesto, potom u osmini finala eliminisali Betis, u četvrtfinalu Barselonu, a u polufinalu Vest Hem. Nakon što je nihova bajka prekinuta u polufinalu Lige Evrope prije tri godine kada ih je eliminisao Čelsi, navijači “orlova” sada ponovo sanjaju - okupiraće Sevilju, mnogi neće ni moći da dođu do karte, ali to neće biti ni bitno ako na kraju njihov tim pobijedi.

”Ono što smo uradili u polufinalu (eliminisali Vest Hem) bilo je nevjerovatno. Izuzetna smo grupa. Za Ajntraht, za navijače, igrače, klub titula bi bila najvažnija stvar ikada. Utakmica je od velikog značaja i zato ćemo dati sve od sebe da se vratimo kući sa peharom i provedemo nekoliko noći slaveći sa našim navijačima”, rekao je uoči finala trener Ajntrahta Oliver Glazner.

Za razliku od Ajntrahta, Rendžers je sezonu u ovom takmičenju počeo sa dva poraza. Sa drugog mjesta je izborio nokaut fazu, morao je da igra šesnaestinu finala, a onda je eliminisao dva njemačka tima - Borusiju Dortmund i Lajpcig. Na putu do finala Škoti su bili bolji i od Crvene zvezde i Brage.

”Kada si u nokaut fazi igraš na sve ili ništa, a tada moji igrači pokazuju izvanredan karakter. Biti u mogućnosti da pobijedimo jake timove je dobro. Imamo kvalitet za finale, a imamo i vjeru. To je najvažnije - imati vjeru da možeš da pobijediš”, rekao je trener Rendžersa Đovani van Bronhorst, koji je angažovan u novembru kada je Stiven Džerard preuzeo Aston Vilu.

Rendžers je prethodnih sezona prošao veliki put - od četvrtog ranga škotskog fudbala stigao je do meča za prvi evropski trofej nakon 50 godina.

”Zasluženo smo stigli do finala. Raspoloženi smo, puni samopouzdanja i na terenu ćemo dati sve od sebe da dođemo do pobjede”, poručio je fudbaler “policajaca” Džejms Tavernije.

Rendžers nakon 50 ili Ajntraht nakon 42 godine. Jedan sušni period bez evropskog trofeja će večeras biti prekinut.

Bonus video: