okončani pregovori

Fudbalski savez SAD izjednačio plate muškoj i ženskoj reprezentaciji

Sindikati su se dogovorili da udruže isplate Fife za predstojeća Svjetska prvenstva u muškoj i ženskoj konkurenciji, kao i za turnire 2026. i 2027. godine

2076 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Fudbalski savez SAD postigao je danas sporazum da podjednako plaća mušku i žensku reprezentaciju, čime je postao prvo upravno sportsko tijelo koje je obećalo jednaku isplatu za oba pola.

Savez je najavio posebne kolektivne ugovore do decembra 2028. godine sa sindikatima obje reprezentacije i time okončao godine žestokih pregovora.

Fudbaleri su igrali pod uslovima ugovora koji je istekao u decembru 2018. godine, dok je ugovor za fudbalerke istekao krajem marta, ali su se pregovori nastavili kada je Savez pristao da riješi tužbu za rodnu diskriminaciju koje su pokrenule neke od igračica 2019. godine.

Poravnanje je zavisilo od toga da Savez postigne ugovore o radu koji su izjednačili plate i bonuse između dva tima.

Možda i najveća prepreka bila je nagrada za Svjetsko prvenstvo, koja se zasniva na ostvarenom rezultatu ekipe na turniru. Ženska reprezentacija SAD bila je mnogo uspješnija od muške, osvojila je dvije uzastopne titule svjetskog prvaka, ali je razlika u novcu od nagrada Međunarodne fudbalske federacije (Fifa) bila velika, pošto je veću isplatu dobio muški tim.

Sindikati su se dogovorili da udruže isplate Fife za predstojeća Svjetska prvenstva u muškoj i ženskoj konkurenciji, kao i za turnire 2026. i 2027. godine.

Savez je prethodno bazirao bonuse prema isplatama Fife, koja je za Mundijal 2018. godine imala 400 miliona dolara, od čega je šampion dobio 38 miliona, dok je za Svjetsko prvenstvo za fudbalerke 2019. godine nagradni fond bio 30 miliona, a šampion je dobio četiri miliona.

Za ovogodišnje Svjetsko prvenstvo u Kataru Fifa je uvećala nagradni fond na 440 miliona dolara, a predsjednik Đani Infantino predložio je da se fond za turnir fudbalerki 2023. godine udvostruči, na 60 miliona.