Jedinstvo na tribinama i terenu: Ajntrahtova bajka imala je srećan kraj

Ajntraht iz Frankfurta sinoć savladao Rendžers i osvojio Ligu Evrope

8677 pregleda 0 komentar(a)
Fudbaleri Ajntrahta, Foto: Reuters
Fudbaleri Ajntrahta, Foto: Reuters

Dobar učinak tokom 90 minuta, odbranjen zicer Kemaru Rufu u 119. minutu, a onda i odbranjen penal Aronu Ramziju u četvrtoj seriji - Kevin Trap je sinoć bio heroj u pobjedi Ajntrahta nad Rendžersom u finalu Lige Evrope.

Trap, jedan od najboljih njemačkih golmana, reprezentativac "Elfa", često u sjenci Manuela Nojera u nacionalnom timu, sinoć je osvojio prvi trofej sa Ajntrahtom. Njemačka ekipa je nakon penala pobijedila Rendžers 5:4 i poslije 42 godine stigla do pehara u evropskom takmičenju. Tokom regularnih 90 minuta bilo je 1:1, a ni u produžecima nije bilo promjene rezultata.

"Vjerovali smo da možemo da osvojimo, ali vidjeli ste da moramo dobro da se pomučimo da dođemo do trofeja. Nijesmo odustajali, vjerovali smo. Nije riječ o pojedincu, već o ekipi - tim je pobijedio", bile su prve impresije Trapa nakon utakmice.

Trap brani penal Ramziju
Trap brani penal Ramzijufoto: Reuters

Trap u karijeri ima osvojene dvije titule sa Pari Sen Žermenom, osvajao je i Kup Francuske, a u dresu reprezentacije je osvojio Kup konfederacija prije pet godina u Rusiji.

A Trap je samo jedan od heroja sjajne evropske sezone njemačkog tima. Osvojeni trofej na "Ramon Sančes Pichuanu" u Sevilji kruna je na fenomenalnu sezonu u ovom takmičenju - Ajntraht je postao treća ekipa nakon Čelsija (sezona 2018/2019) i Viljareala (sezona 2020/2021) koja je bez poraza osvojila trofej u Ligi Evrope. U svakom meču postigli su makar po gol i postali, uz Borusiju Menhengladbah, njemački tim sa najviše pehara u ovom takmičenju - 2.

Ajntraht Frankfurt
foto: Sofascore

Sinoć je prekinut još jedan niz - prvi put nakon sezone 2010/2011. (šampion Porto) trofej u Ligi Evrope nije osvojio tim koji dolazi iz Španije ili Engleske. Od tada je četiri puta pehar osvajala Sevilja, po dva puta Čelsi i Atletiko Madrid, a po jednom Viljareal i Mančester junajted. Takođe, Ajntraht je postao prvi njemački tim nakon Šalkea koji je podigao pehar u ovom takmičenju. Šalke je 1997. godine u finalu Kupa Uefa bio bolji od Intera.

Pored evropskog trofeja Njemci su prvi put uspjeli da obezbijede učešće u Ligi šampiona. Ranije su učestvovali u najjačem takmičenju, ali tada je to bio Kup evropskih šampiona, a Ajntraht je u finalu 1960. godine poražen na "Hempdenu" u Glazgovu 7:3 od Real Madrida.

Ne može Ajntraht da se pohvali velikim uspjesima u Evropi, a svakako da je najznačajniji osvajanje Kupa Uefa 1980. godine. Na putu do pehara savladali su Aberdin, Dinamo iz Bukurešta, Fejnord, Brno, minhenski Bajern i u finalu Borusiju Menhengladbah. I prije tri godine imali su dobru sezonu u Ligi Evrope, ali ih je u polufinalu zaustavio Čelsi, kasniji osvajač.

Tvorac sinoćnjeg, istorijskog, uspjeha je Austrijanac Oliver Glazner. U klub je došao prije početka sezone i naslijedio sunardonika Adija Hitera. Radio je u Volfsburgu, Lasku, Ridu, bio je asistent u Salcburgu, a sinoć je postao prvi Austrijanac na klupi nekog kluba, nakon Ernsta Hapela, koji je stigao do trofeja u evropskom takmičenju. Legendarni Hapel je 1970. sa Fejnordom, a 13 godina kasnije sa HSV-om osvojio Kup evropskih šampiona.

"Nevjerovatno! Odigrali smo 13 utakmica u Evropi i sezonu završili bez poraza. Ovo što su momci uradili je nevjerovatno - nemam riječi. Godina je počela teško za sve nas, ali su igrači vjerovali u sebe. Bili su potpuno posvećeni, a to pokazuje njihov karakter i mentalitet koji imaju. Razvio se timski duh. Svi su uvijek bili pozitivni. Čak i igrači koji nijesu bili u prvom planu", bile su prve impresije Glaznera.

Uslovi za igru sinoć su bili teški (dva puta je bila pauza za osvježenje), u Sevilji je bilo vruće, ali to nije smetalo Njemcima. Na krilima velike podrške navijača bili su bolji, u prvom poluvremenu imali bolje šanse (šut Knaufa odbranio Mekgregor u 20. minutu), a ni primljeni gol nije ih poremetio. Poslije gola Rendžersa nastavili su sa napadima, izjednačili i na kraju zasluženo slavili. Sa druge strane, čini se da je poslije gola Ajntrahta, cilj Rendžersa bio da meč ode u produžetke, a potom da bude riješen poslije penala.

Navijači na stadionu Frankfurta u Njemačkoj
Navijači na stadionu Frankfurta u Njemačkojfoto: Reuters

A junak Ajntrahtove pobjede nije bio samo Trap. Strijelac izjednačujućeg gola Rafael Santos Bore je bio odličan, baš kao i Filip Kostić, asistent kod gola. Bila je to šesta Kostićeva asistencija u Ligi Evrope, možda i posljednja u dresu Frankfurta budući da se odavno priča o odlasku. Srpski reprezentativac je prošlog ljeta bio na pragu odlaska u Lacio, ali je zbog pogrešno poslatog mejla sportskog direktora Lacija Iglija Tarea ostao u Njemačkoj. Ugovor sa Ajntrahtom ističe mu na kraju naredne sezone i predstojeće ljeto je posljednja prilika za ekipu iz Bundeslige da zaradi na ovom transferu.

"Ne mislim da će otići. Još ima godinu dana ugovora sa nama. Razgovarali smo na terenu poslije utakmice, ali vam neću otkriti o čemu. Ne mislim da mu je ovo bila posljednja utakmica u klubu", rekao je Glazner poslije meča.

Ajntraht znači jedinstvo ili harmonija - uz veliku podršku navijača, - mnogi su ostali van "Ramon Sančes Pichuana", a na stadionu u Frankfurtu je čak i organizovano zajedničko gledanje utakmice - ekipa je napravila istorijski uspjeh. I po tome će se ova sezona pamtiti. Bundesligu i 11. mjesto niko neće spominjati.

Bonus video: