Najljepši sportski trofej u Podgorici, svjetski šampion Žilberto Silva: To je magija i inspiracija

"Ovaj trofej su podizali samo najveći - Pele, Maradona, Bekenbauer... Dva najveća fudbalera današnjice su Mesi i Kristijano Ronaldo, a svi kažu da im u karijeri nedostaje baš ovaj trofej. I saglasan sam sa tim", kazao je Savićević

21109 pregleda 18 komentar(a)
Žilberto Silva i Dejan Savićević, Foto: FSCG
Žilberto Silva i Dejan Savićević, Foto: FSCG

Čuvena Zlatna boginja, ili pravilnije Zlatni globus, a zvanično FIFA World cup trophy – stigao je prvi put u Podgoricu.

Vjerovatno nema ljubitelja fudbala i sporta uopšte, koji ne može da zamisli i u glavi “nacrta” kako izgleda remek djelo Italijana Silvija Gacanige.

A kakav značaj ima možda najbolje govore riječi Dejana Savićevića, čovjeka koji je dva puta podizao trofej pobjednika Lige šampiona:

"Ovaj trofej su podizali samo najveći - Pele, Maradona, Bekenbauer... Dva najveća fudbalera današnjice su Mesi i Kristijano Ronaldo, a svi kažu da im u karijeri nedostaje baš ovaj trofej. I saglasan sam sa tim", kazao je Savićević.

Zato je današnji gost i Fifin ambasador imao priliku da ga drži u rukama – Žilberto Silva, član velike reprezentacije Brazila, koja je 2002. godine bila šampion svijeta.

"Za mene je ovaj trofej inspiracija i magija. Podsjeća me na mnogo toga, vraća me u prošlost kada sam kao dijete igrao fudbal u mom selu. Tada nisam mogao ni da zamislim da ću igrati na Svjetskom prvenstvu. Ali, kada sam to ispunio, a posebno kada sam postao šampion svijeta – svaki put je osjećaj jedinstven, kada ga dotaknem, kada sam blizu... Mislim da se to vidi u mojim očima, te emocije, svaki put se suzdržavam da ne zaplačem", kazao je Brazilac.

Žilberto Silva je igrao u dva istorijski važna tima – nepobjedivoj generaciji Arsenala, sa Anrijem, Bergkampom, Vijerom... koja je sezonu 2003/04 završila neporažena u Premijer ligi, i posljednjoj brazilskoj šampionskoj selekciji, sa čudesnim igračima Ronaldom, Ronaldinjom, Rivaldom, Robertom Karlosom, Kafuom, mladim Kakom...

"Bio sam dovoljno srećan da igram sa takvim igračima, nisam bio tako talentovan kao oni. Ali, fudbal je timski sport, imao sam svoju ulogu... Znate, Ronaldo i Anri – to je isti nivo, to su klase za sebe... Ronaldo, Ronaldinjo... Vijera... Toliko velikih igrača... Bilo bi sjajno da su svi bili u istom timu, najteži posao imao bi trener. Ali, nema sumnje da bi svi oni mogli da igraju gdje god hoće i bilo kom timu", rekao je Silva.

Slavni Brazilac kazao je da je počastvovan što je upoznao igrača kakav je Dejan Savićević, a posebno mu je, kaže, drago što je nakon karijere ostao u fudbalu.

"On je legenda, ali na stranu sve što je uradio u fudbalu, sjajno je vidjeti bivše asove da ostanu u fudbalu. Drago mi je što je na funkciji na kojoj je, jer takvi ljudi mogu da pomognu, da inspirišu... Misija fudbala nisu samo igra i pobjede, već i spajanje ljudi, pomoć zajednici, disciplina... Naša dužnost je da promovišemo te vrijednosti", rekao je Silva.

"Nadam se da će ovaj trofej, sada kada je u Podgorici, inspirisati nove generacije da se bave fudbalom i sanjaju da ga jednog dana, kao šampioni, podignu", kazao je Savićević.

Svjetsko prvenstvo održaće se ove godine, u novembru i decembru u Kataru.

Bonus video: