Žene na najvećoj fudbalskoj sceni: Prvi put mečeve Mundijala sudiće dame

Biće to prvi put da će žene suditi na SP za muškarce, a čast da budu glavne sutkinje na najvećoj svjetskoj fudbalskoj pozornici imaće Francuskinja Stefani Frapar, Ruanđanka Salima Mukansanga i Japanka Jošimi Jamašita

2577 pregleda 0 komentar(a)
Foto: REUTERS/Arnd Wiegmann
Foto: REUTERS/Arnd Wiegmann

FIFA je objavila da će tri glavne i tri linijske sutkinje djeliti pravdu na ovogodišnjem Svjetskom prvenstvu u Kataru od 21. novembra do 18. decembra.

Biće to prvi put da će žene suditi na SP za muškarce, a čast da budu glavne sutkinje na najvećoj svjetskoj fudbalskoj pozornici imaće Francuskinja Stefani Frapar, Ruanđanka Salima Mukansanga i Japanka Jošimi Jamašita, dok će linijske sutkinje biti Brazilka Neuza Bak, Meksikanka Karen Dijas Medina i Amerikanka Ketrin Nesbit.

"Ovim se dovršava proces koji smo započeli prije nekoliko godina uvođenjem sutkinja na utakmice muškaraca, prvo juniora, a zatim i seniora. Sve one su zaslužile svoje mjesto na Svjetskom prvenstvu jer stalno sude na visokom nivoz. Kao i uvijek, naš izbor sudija se temelji prvenstveno na kvalitetu", izjavio je predsjednik FIFA sudijske komisije Pjerluiđi Kolina.

Ukupno je za SP izabano 36 glavnih sudija, 69 linijskih sudaca i 24 video sudije.

Bonus video: