Mijač nastavlja da vodi Budućnost, ali pod povoljnijim uslovima: Može da bude sponzor i za džabe

U novom ugovoru, u članu 5 stav 3 stoji da „finansijska sredstva koje sponzor obezbijedi od drugih sponzora ili na drugi način, nenovčanim prilozima, sredstva od transfera i ugovora od prodaje igrača i sredstva i priloge od UEFA ili FSCG po osnovu rezultata ostvarenih u sportskim takmičenjima uračunavaju se u izmirenje obaveze ugovornih strana iz stava 1 ovog člana“

39635 pregleda 17 komentar(a)
Veselin Mijač, Foto: Savo Prelević
Veselin Mijač, Foto: Savo Prelević

Veselin Mijač i njegova kompanija „Savana Commercial Retail“ nastaviće da upravljaju Fudbalskim klubom Budućnost, ali ne do 2030. već do 2027. godine, i pod znatno drugačijim finansijskim uslovima.

Gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković uputio je, naime, Skupštini Glavnog grada Predlog odluke o davanju saglasnosti na Ugovor o upravljanju FK Budućnost sa Mijačevom kompanijom na period od pet godina.

Ukoliko se saglasnost dobije prestaće da važi ugovor potpisan u decembru 2020. godine na period od deset godina.

I po aktuelnom, a i po predloženom ugovoru, „Savana“, kao sponzor, obezbijediće novčana sredstva od 1,2 miliona eura po godini (član 5 stav 1), odnosno minimum 100.000 eura do svakog 10. u mjesecu za vrijeme trajanja ugovora (član 5 stav 2).

U novom ugovoru, u članu 5 stav 3 stoji da „finansijska sredstva koje sponzor obezbijedi od drugih sponzora ili na drugi način, nenovčanim prilozima, sredstva od transfera i ugovora od prodaje igrača i sredstva i priloge od UEFA ili FSCG po osnovu rezultata ostvarenih u sportskim takmičenjima uračunavaju se u izmirenje obaveze ugovornih strana iz stava 1 ovog člana“.

U ugovoru iz decembra 2020. godine, član 5 stav 1 i 2 identični su kao i u novom, ali nema stava 3, što budućoj saradnji daje sasvim drugačiji smisao i znatno mijenja - olakšava status sponzora, kompanije „Savana“.

Dok je prema aktuelnom ugovoru, Mijačeva kompanija dužna da godišnje obezbijedi 1,2 miliona eura – ne računajući prihode od transfera, marketinga, Uefe... – po novom se ti prihodi uračunavaju u sponzorstvo.

Hipotetički, ako Budućnost, recimo, od transfera igrača u jednoj godini zaradi 1,2 miliona, taj novac bi se „evidentirao“ kao sponzorstvo „Savane“, koja, dakle, više ne bi imala obavezu da u klub ulaže sopstveni novac.

Odnosno, godišnji budžet kluba u tom slučaju bio bi makar duplo manji nego do sada.

U posljednje vrijeme se u fudbalskim krugovima spekulisalo da Mijač planira da se povuče iz Budućnosti. Moguće da su šuškanja bila tačna, jer novi aranžman prilično olakšava njegove finansijske obaveze prema klubu.

I po aktuelnom i po budućem ugovoru, dobit pripada sponzoru, koji i određuje raspodjelu dobiti.

To može da znači da budžet kluba može da bude projektovan na minimalnih 1,2 miliona eura, a da se svaki dodatni euro prikaže kao dobit...

Prema Finansijskom iskazu iz 2021. godine, Budućnost je imala gubitak od više od pola miliona eura, iako je imala prihod od skoro dva miliona.

Budućnost će na ljeto igrati kvalifikacije za Ligu konferencija i ima zagarantovanih 250 hiljada eura, ako ispadne u 1. kolu.

Ukoliko prođe prvo kolo, zaradiće 550 hiljada, a ako uđe u treću rundu – 850 hiljada eura, odnosno skoro cijeli godišnji sponzorski ugovor.

Takođe, Budućnost ima i igrače koji bi mogli da budu vrlo interesantni na tržištu – Viktora Đukanovića i Lazara Mijovića, za koga je prošlog ljeta imala ponudu belgijskog Lomela vrijednu 450.000 eura (uz bonuse od buduće prodaje), a koja je odbijena...

Bonus video: