nvu fudblaska crna gora uputila javni poziv

Pretposljednje kolo Telekom 1. CFL je još jedan poziv tužilaštvu da ispita rad FSCG

Nevladino udruženje Fudbalska Crna Gora uputila poziv SDT da ispita rad Fudbalskog saveza

5239 pregleda 6 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Pretposljednje kolo u šampionatu Telekom 1. CFL izazvalo je brojne kontroverze, naročito nakon gola za pobjedu sa penala u utakmcii FK - Podgorica - Iskra 3:2.

Podgorica i Zeta bore se za posljednje mjesto u baražu i izbjegnu direktnu selidbu u Drugu fudbalsku ligu. Zeta je juče dobila Rudar sa 1:0, pa će odluka pasti u posljednjem kolu, pošto obje ekipe imaju po 31 bod, s tim da Podgorica ima bolji međusobni skor.

Pogledajte penal sviran u sudijskoj nadoknadi za FK Podgoricu:

Povodom tih i drugih dešavanja galsilo se saopštenjem nevladino udruženje Fudbalska Crna Gora. Prenosimo ga integralno:

"Nakon nekog vremena, čekajuci formiranje Vlade CG i novih organa koji rukovode sportom kod nas, želimo ovim putem napomenuti nekoliko stvari ključnih za situaciju kakva je u fudbalu u našoj državi.

Jučerašnja dešavanja tokom utakmica pretposljednjeg kola prvenstva 1.CFL samo potvrđuju sva naša prethodna ukazivanja koja sprovodi nelegitimno rukovodstvo FSCG sa svojom sudijskom organizacijom.

Nismo jedini koji ukazuju na nepravilnosti koja se već duži period dešavaju na fudbalskoj sceni u Crnoj Gori.

Napominjemo, saopštenja istaknutih međunarodnih sudija Milačića i Šćepanovića koji su sudili najvažnije i najteže mečeve u našem prvenstvu.

Njihova ukazivanja su samo potvrda ukazivanja na nepravilnosti na koja naša organizacija ukazuje već odavno, a koja su dovela do toga da se kvalitet našeg fudbala trenutno kotira na 53 mjestu UEFA rang liste.

Očekujemo da će novo rukovodstvo Ministarstva sporta i mladih konačno pokrenuti proces uvođenja prinudne uprave u FSCG koja bi u narednom periodu organizovala novi proces izbora na svim nivoima fudbalskog saveza. Naglašavamo da je trenutno fudbalsko rukovodstvo izabrano na neligitimnoj skupstini 30.06.2021. i koje nije verifikovano kod nadležne institucije za sport. Nadležna inspekcija za sport je u prošlom periodu je utvrdila niz nepravilnosti i na osnovu tih prijava kaznila FSCG, a od koje ocekujemo da javno objavi sve nepravilnosti koje su ustanovljene u radu FSCG, a po prijavi naše NVU.

Takođe, tražimo i od SDT da pokrene istrage o finansiranju i realizaciji projekata izgradnje fudbalskih stadiona širom Crne Gore, sa posebnim naglaskom na projektante i izvđace radova pomenutih objekata.

Napominjemo još jednu nelogičnost - TV prava na prenos utakmica 1.CFL je preuzela nova kompanija.

Sumnja je činjenica da je odbijena ponuda TV Arena, inače lidera u prenosima u regionu, a prihvaćena druga ponuda dajući prava čelniku FK Budućnost i potpredsjedniku FSCG, da bi ponovo nakon toga FSCG prava prenosa dogovorio sa domaćom TV kucom, MNE sport.

Na kraju, pozivamo sve dobronamjerne i zaslužne fudbalske radnike da se pridruže i podignu svoj glas u cilju neminovnih, a prijeko potrebnih promjena koje će doprinijeti podizanju nivoa fudbala i organizacije u Crnoj Gori, kako bi se konačno krenulo sa dna koje smo već dotakli", zaključuje se u saopštenju koje su potpisali članovi Upravnog odbora NVU Fudbalska Crne Gore, Brajan Nenezić, Zoran Batrović i Rajo Vujadinović.