Crveno-crna kruna na vrhunsku sezonu

"Rosoneri" pobjedom nad Sasuolom (3:0) u posljednjem kolu osigurali titulu prvaka Italije

10638 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Milanu se nisu davale velike šanse pred početak sezone kada je u pitanju borba za Skudeto, ali bila je ovo godina u kojoj su u Seriji A praktično sve velike ekipe imale priliku da se umiješaju u šampionsku trku.

A "rosoneri" su znali kako da iskoriste mane ostalih i da iz uloge autsajdera profitiraju - titulom na koju su čekali od 2011. godine.

Tačka je zvanično stavljena u posljednjem kolu, a nezvanično nekoliko sedmica ranije, vjerovatno porazom Intera u Bolonji - tim Stefana Piolija je u meču u kojem mu je i bod bio dovoljan da odbrani prvo mjesto savladao Sasuolo rezultatom 3:0.

Rutinski, dominantno, bez rizika...

Taj rezultat je bio na snazi već na poluvremenu kada su mrežu domaćina u Emilija Romanji tresli Olivije Žiru (dva puta) i Frenk Kesi. Kod sva tri pogotka je asistent bio Rafael Leao.

Milan tako nije ni dao mogućnost Interu da vjeruje u posljednjo rundi.

"Nerazuri" su lako na "Đuzepe Meaci" pobijedili Sampdoriju 3:0, ali su na kraju morali da čestiraju gradskom rivalu...

Po bukmejkerima, Milan je pred početak sezone bio viđen kao četvrti favorit za titulu - u rangu Atalante, iza Intera, Juventusa i Napolija. U međusobnim duelima sa tim ekipama je poražen samo jednom (od Napolija na "San Siru")...

Olivije Žiru
foto: Reuters

Isplatila se i transfer politika i rizik da se bez obeštećenja puste Hakan Čalhanoglu i Đanluiđi Donaruma, ad se dovede iskusni Žiru, da se odredi i epizodna uloga Zlatanu Ibrahimoviću... Jednostavno, bila je ovo Milanova godina...

- Ovo nije rezultat samo ovosezonskog rada. Imamo kontinuitet već treću godinu, a i prošle smo bili kandidati za Skudeto. Presrećan sam, ovo je fantastično - rekao je Pioli.

Bez dileme, ovo je i najveći rezultat u Piolijevoj trenerskoj karijeri.

Kako sada daleko izgleda januar 2020. godine kada mu je Milan već bio našao zamjenu i potpisao predugovor sa Ralfom Rangnikom.

Zlatan Ibrahimović
foto: Reuters

Koronavirus je tada usporio odluku čelnika kluba, koji su kasnije - tokom ljeta - odlučili da poslije velike serije dobrih rezultata daju povjerenje Pioliju i "ohlade" Rangnika. Dvije godine kasnije stigla je nagrada - Skudeto.

Stigla je i čestitka iz Intera - od trenera Simonea Inzagija.

"Bila je ovo fantastična borba do posljednjeg daha. Milan je uradio veliki posao, imao je fantastičnu sezonu koju je krunisao peharom", istakao je Inzagi.

Bonus video: