Mbape: O novcu smo razgovarali nekoliko minuta, o fudbalu nekoliko mjeseci

A -Kelaifi je odbio da otkrije da li je Mbapeov ugovor najveći u istoriji kluba, ali je rekao da su napravili „investiciju u Francuskoj“ zadržavanjem pobjednika Svjetskog prvenstva 2018.

15196 pregleda 12 komentar(a)
Al Kelaifi i Mbape, Foto: Reuters
Al Kelaifi i Mbape, Foto: Reuters

Kilijan Mbape je rekao da je prošle godine smatrao da je bio pravi trenutak da napusti Pari Sen Žermen i da pređe u Real Madrid, ali da su sada okolnosti drugačije i da je zbog toga odlučio da ostane.

Mbape je potpisao produžetak ugovora sa PSŽ-om, pa će ostati u francuskom klubu do 2025. uprkos velikom interesovanju “kraljevskog kluba”.

Real je “progonio” Mbapea prošle godine kada mu je ostalo još godinu ugovora, ponudio 200 miliona eura za obeštećenje, a bili su spremni da sačekaju i potpišu ga besplatno ove godine.

„To je bila teška odluka... Želio sam da dobijeme vrijeme da donesem pravu odluku. Nisam imao nikakvih problema sa pritiskom, jer živim s tim od svoje 14. godine“, rekao je Mbape novinarima u ponedeljak.

"Svi znaju da sam želio da odem prošle godine. Bio sam ubijeđen da je to bila najbolja odluka u tom trenutku. Kontekst je sada drugačiji, u sportskom i ličnom smislu.

Francuska je zemlja u kojoj sam odrastao, nije bilo u redu da odem... Promijenio se i sportski projekat, to me je natjeralo da ostanem, mislim da moja priča još nije završena. ."

Mbappe je rekao da je svoju dugo očekivanu odluku donio prošle nedjelje, ali mu je klub rekao da ne govori svojim saigračima jer žele da to zadrže u tajnosti i da iznenade svijet.

„Odluku sam donio prije razgovora sa Florentinom Peresom“, rekao je Mbape.

„Imam mnogo poštovanja prema njemu i Real Madridu. Htjeli su da urade mnogo da me usreće. Zato im se zahvaljujem na tome... Želeo bih da se zahvalim i navijačima Reala. Nadam se da će razumjeti da sam odlučio da ostanem u svojoj zemlji. Realnost je da sam Francuz. Kao Francuz, želim da ostanem ovdje i da odvedem Francusku ka vrhu, da vodim ovaj klub i ligu naprijed", kazao je Mbape potvrdivši da je o odluci razgovarao sa predsjednikom Emanuelom Makronom.

On je naglasio da novac nije bio u prvom planu.

„Iskreno rečeno, mesecima smo pričali o sportskom projektu i samo nekoliko minuta smo govorili o novcu i marketinškim pravima“, dodao je on.

Španska La Liga je ljutito reagovala na Mbapeovo produženje ugovora, rekavši da će podnijeti žalbu protiv PSŽ-a Uefi i Evropskoj uniji, rekavši da taj dogovor "napada ekonomsku stabilnost" evropskog fudbala.

Predsjednik PSŽ-a Naser Al Kelaifi rekao je da je u pitanju druga stvar - španska liga je izgubila sjaj.

„Mislim da je ovo pozitivna stvar za nas i Ligu 1. La Liga nije ista kao pre tri ili četiri godine. Mislim da je fantastično za Francusku, u Francuskoj zadržavamo najboljeg igrača svijeta. Prošle nedjelje su svi mislili da smo ga izgubili. Nismo bili sigurni, da budem iskren, ali uvijek sam verovao u njega i njegovu porodicu”, rekao je.

A -Kelaifi je odbio da otkrije da li je Mbapeov ugovor najveći u istoriji kluba, ali je rekao da su napravili „investiciju u Francuskoj“ zadržavanjem pobjednika Svjetskog prvenstva 2018.

„Zadržavanje Mbapea je bila sportska odluka a ne finansijska“, rekao je on.

Bonus video: