Milivoje Novović, prvo pa uspjeh - kroz igru do evropske scene

Milivoje Novović je prije samo dva i po mjeseca preuzeo kormilo Iskre i odmah je ukazano povjerenje krunisao plasmanom u kvalifikacije za Ligu konferencija

2126 pregleda 0 komentar(a)
Milivoje Novović, trener Iskre, Foto: FK Iskra
Milivoje Novović, trener Iskre, Foto: FK Iskra

Drugi put u samo tri godine Iskra će igrati - Evropu, što je ogroman uspjeh za klub koji je prilično kasno, tek 2015, devet godina nakon osamostaljenja, stupio na crnogorsku prvoligašku scenu.

Ne, međutim, i prekasno da ostavi trag, ali i najavi neke nove stvari, nove ljude - igrače, trenere... To se dogodilo ove sezone.

Milovoje Novović ima 38 godina, najmlađi je prvoligaški trener i nakon samo dva i po mjeseca samostalnog rada na klupi proslavio je sa Danilovgrađanima plasman na evropsku scenu.

Novović je do sredine marta bio pomoćnik Srđanu Nikiću, nakon čijeg je odlaska prvi put u karijeri preuzeo odgovornost glavnog trenera...

Od 26 golova u drugoj polusezoni čak 25 smo postigli iz igre, samo jedan iz prekida. Može to da se tumači i deficitom ofanzivnog prekida, na čemu treba da poradimo, ali i može da se kaže da smo kroz igru došli do 4. mjesta, kaže Novović

”Počeo sam sezonu sa Nikićem - stvarali smo zajedno ovaj tim, imali odličnu saradnju koja se kasnije nastavila sa Goranom Jovanovićem. Ovo je uspjeh i cijelog stručnog štaba koji još čine Miloš Lakić, Ksenija Popović, Gvozden Bulatović i Miloš Krstajić”, ističe Novović.

Direktno iz kopački, januara 2017. godine, nekadašnji defanzivac Koma, Grblja, Lovćena, Dečića i Iskre je sjeo na trenersku klupu i već pet i po godina je u stručnom štabu Iskre.

”Hvala predsjedniku kluba Blažu Šaranoviću što mi je ukazao povjerenje - kako 2017. godine kada sam se praktično se terena preselio na klupu, tako i sada kada mi je pružio šansu da budem prvi trener. Mislim da sam iskoristio ukazano povjerenje. Hvala i direktorima, Blažu Perutoviću i Srđanu Blažiću”.

Slavlje fudbalera i stručnog štaba Iskre
Slavlje fudbalera i stručnog štaba Iskrefoto: FK Iskra

Kako je igrala Iskra? Četvrto mjesto na tabeli i plasman u polufinale Kupa zapažen je rezulat za tim koji je prije dva ljeta igrao Evropu, ali koji je prošle sezone tek u baražu izborio opstanak.

”Imali smo prošle sezone krizu igre i rezultata, ali upravo nam je ona pomogla da napravimo koncepciju i sa kosturom tima koji je ostao isti, uz dopunsku selekciju od šest-sedam novih igrača, napravimo uspjeh. Nije bilo lako osvojiti četvrto mjesto, jer za to su pored nas prije početka sezone konkurisali i Mornar, Petrovac, Rudar i Podgorica. Nije lako dva puta u tri godine izaći u Evropu, jer i drugi klubovi imaju slične ambicije, imaju i budžete, pa nisu uspjeli”, kaže Novović i iznosi interesantan podatak:

”Od 26 golova u drugoj polusezoni čak 25 smo postigli iz igre, samo jedan iz prekida. Može to da se tumači i deficitom ofanzivnog prekida, na čemu treba da poradimo, ali i može da se kaže da smo kroz igru došli do 4. mjesta. U svakom slučaju, mnogo mi je draže što smo imali problema sa prekidima, nego sa igrom”.

Novović je tek na početku trenerske karijere, a izvjesno je da će predvoditi Danilovgrađane kroz evropska iskušenja, baš kao i domaća u narednoj sezoni.

”Mnogo se usavršavam, mnogo vremena provodim na analizi igre protivnika, naravno i svoga tima. Ništa to nije neobično, vjerujem da to radi svaki trener, u bilo kojem dobu, a ne samo na početku karijere”, kaže Novović.

Život trenera je specifičan - "od subote do subote", rezultati diktiraju raspoloženje, ali i sve ostalo...

"Najveća podrška i pomoć su mi moja porodica, kojoj ću posvetiti svaki uspjeh i uspjeh svog tima. Oni prolaze sa mnom kroz lijepe i manje lijepe trenutke, koje posao trenera nosi sa sobom".

Bonus video: