i zvanično kraj ere romana abramoviča

Britanska vlada i Premijer liga odobrili prodaju Čelsija

Prihod od prodaje ide na zamrznuti račin koji kontroliše britanska vlada i biće uplaćen u humanitarne svrhe za pomoć Ukrajini, prenio je BBC

2385 pregleda 0 komentar(a)
Tod Boli, Foto: Reuters
Tod Boli, Foto: Reuters

Britanska vlada odobrila je konzorcijumu koji predvodi američki milijarder Tod Boli da kupi fudbalski klub Čelsi, saopšteno je danas.

"Kasno sinoć vlada Ujedinjenog Kraljevstva odlučila je da izda dozvolu za prodaju Čelsija", saopštio je danas portparol britanske vlade.

Takođe i Premijer liga je sinoć odobrila prodaju, pa će Roman Abramovič poslije 19 godina prestati da bude vlasnik londonskog kluba, koji je za to vrijeme osvojio 21 trofej, uključujući i pet titula Premijer lige i dvije Lige šampiona.

Konzorcijum koji predvodi suvlasnik Los Anđeles Dodžersa Tod Boli kupiće Čelsi za 4,25 milijardi funti.

Prihod od prodaje ide na zamrznuti račin koji kontroliše britanska vlada i biće uplaćen u humanitarne svrhe za pomoć Ukrajini, prenio je BBC.

Abramovič je morao da proda klub zbog navodnih veza sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u jeku vojne intervencije u Ukrajini. Abramovič je nekoliko dana pošto je počeo rat, 24. februara, oglasio klub na prodaju. On je bio dio delegacije koja je učestvovala u mirovnim pregovorima Rusije i Ukrajine.

Britanska vlada uvela mu je sankcije 10. marta, ali je dala Čelsiju specijalnu dozvolu za rad, koja ističe 31. maja.

"Poslije sankcija Romanu Abramoviču, vlada je naporno radila kako bi osigurala da Čelsi može da nastavi da igra fudbal. Uvijek smo bili jasni da dugoročna budućnost kluba može biti obezbijeđena samo pod novim vlasnikom. Poslije opsežnog rada zadovoljni smo što Roman Abramovič ili neka druga osoba pod sankcijama neće imati koristi od prodaje. Sada ćemo započeti proces kako bismo obezbijedili da se prihodi od prodaje koriste u humanitarne svrhe u Ukrajini, kao podrška žrtvama rata", dodaje se u saopštenju.