Tirana centar fudbalske Evrope: Roma i Fejnord igraju za trofej najmlađeg Uefinog takmičenja

Roma i Fejnord večeras na stadionu “Er Albanija” igraju za trofej najmlađeg Uefinog takmičenja, Lige konferencija. Peto evropsko finale Žozea Murinja, da li i peta pobjeda?

11337 pregleda 1 komentar(a)
Plato ispred stadiona “Er Albanija” u Tirani, Foto: Reuters
Plato ispred stadiona “Er Albanija” u Tirani, Foto: Reuters

Prvi evropski trofej u samostalnoj trenerskoj karijeri Žoze Murinjo je osvojio 2003. godine kada je sa Portom u finalu Kupa Uefa nakon produžetaka savladao Seltik. Godinu kasnije sa portugalskim timom stigao je i do trofeja u Ligi šampiona - bio je to početak jedne specijalne trenerske karijere.

Po osvajanju Lige šampiona Murinjo je iz Porta otišao u Čelsi, a vodio je još Inter, Real Madrid, Mančester junajted i Totenhem, dok je od prošlog ljeta na klupi Rome. Sa “nerazurima” je osvojio Ligu šampiona 2010. godine, dok je sedam godina kasnije sa “đavolima” bio najbolji u Ligi Evrope.

Upravo je tokom mandata na klupi Mančester junajteda portugalski trener posljednji put osvojio trofej u jednom evropskom takmičenju. Priliku za prekid posta ima večeras (21) u najmlađem Uefinom klupskom takmičenju - Ligi konferencija, a sticajem okolnosti ima šansu da postane prvi trener koji je “kompletirao” trofeje u sva tri sadašnja takmičenja Uefe. Rival Romi na stadionu “Er Albanija” u Tirani je holandski Fejnord.

Roma u klupskim vitrinama ima Kup sajamskih gradova, osvojen daleke 1961. godine. “Vučica” je 1984. godine izgubila u finalu Kupa evropskih šampiona od Liverpula, a posljednje evropsko finale odigrala je 1991. godine u Kupu Uefa, današnjoj Ligi Evrope, ali je u dvomeču poražena od Intera.

Liga konferencija
foto: Graphic News

Upravo je Liga konferencija prilika za Romu da se konačno upiše na “pravu” listu trofejnih klubova Evrope. Tim iz Vječnog grada jeste bio jedan od favorita za titulu, ali do finala u glavnom gradu Albanije nije došao lako. U grupi je zabilježio četiri pobjede, a jedino nije uspio da savlada norveškog šampiona - Bode Glimta. Proganjaće Murinja tokom karijere 21. oktobar 2021. godine i ubjedljiv, možda i najteži poraz u trenerskoj karijeri - Bode je na domaćem terenu slavio 6:1, a Specijalni prvi put u karijeri primio šest pogodaka.

Ali, Roma je lagano prošla grupu, u osmini finala eliminisala Vitese, a u četvrtfinalu ponovo naletjela na Bode Glimt. I ponovo je meč u Norveškoj mogao da bude koban - Rimljani su izgubili 2:1. U revanšu su, ipak, nadoknadili minus, Zanilo je postigao het-trik, a “vučica” slavila 4:0. Potom je u polufinalu eliminisala Lester.

”Veliki klubovi moraju da shvate ozbiljno Ligu konferencija. Naravno, volio bih zbog sebe da osvojim trofej, ali posebno zbog navijača koji tako nešto dugo nijesu iskusili i zbog igrača da naprave prvi korak u karijeri. Manje sam egocentričan, više sam klupski čovjek. Mekan”, rekao je Murinjo, koji je u suzama ispratio plasman u finale.

4 različita kluba doveo je Žoze Murinjo do finala evropskih takmičenja, po čemu je jedinstven na Starom kontinentu. Sa Portom i Interom se plasirao u finale Lige šampiona, Porta je takođe odveo do finale Kupa Uefa (sadašnje Lige Evrope), predvodio je i Mančester junajted u finalu Lige Evrope, a sada će sa Romom debitovati u finalu Lige konferencija. Radovao se u svakom od četiri prethodna finala

Ako Roma počne ofanzivno kao protiv Lestera, Fejnord će biti u problemima. Murinjo ne griješi mnogo u finalima, a priliku da osvoji još jedan trofej sigurno neće propustiti.

Šansu, međutim, čeka i holandski velikan Fejnord. Bivši šampion Evrope može da postane prva ekipa koja je osvojila Ligu šampiona, Ligu Evrope i Ligu konferencija.

Predvođen Ernstom Hapelom, Fejnord je 1970. godine u finalu Kupa evropskih šampiona (preteči Lige šampiona) pobijedio Seltik (2:1) i postao prvi holandski klub sa titulom šampiona Evrope. Četiri godine kasnije osvojio je Kup Uefa, a posljednji evropski pehar stigao je 2002. godine, takođe u Kupu Uefa, današnjoj Ligi Evrope - tada je holandski tim u finalu pobijedio Borusiju Dortmund (3:2), a blistao je dvostruki strijelac Pjer van Hojdonk.

Dvadeset godina poslije finala u Roterdamu, Fejnord ponovo igra utakmicu za pehar. Do meča za trofej došao je osvojivši, bez poraza, prvo mjesto u grupi E. Potom je u osmini finala eliminisao Partizan, a nakon Beograđana prašku Slaviju i Olimpik iz Marseja.

Na 12 mečeva Holanđani su postigli 28 pogodaka, a u polufinalu protiv Marseja je bilo očigledno da lako mogu da kazne defanzivne propuste rivala. Ali, ako je neko specijalista za odbranu, to je Žoze Murinjo, često kritikovan da “parkira autobus” ispred gola. Nema sumnje - Holanđanima će biti teško da zatresu mrežu.

”Imali smo kvalitet potreban za plasman u finale. Učinili smo navijače ponosnim, ali ništa još nije gotovo”, smatra trener Fejnorda Arne Slot.

Zavjesa na klupsku sezonu počela je da se spušta prošle srijede kada je odigrano finale Lige Evrope. Slijedi novi meč za trofej i novo stvaranje istorije.

Bonus video: