Petica Bajerna na povratku Hajnkesa, Borusija pala kod kuće

0 komentar(a)
Robert Levandovski, Foto: Beta/AP
Robert Levandovski, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 14.10.2017. 18:37h

Bajern je prekinuo niz od dvije utakmice bez pobjede, do vrha je napunio mrežu Frajburga i smanjio zaostatak za Borusijom Dortmund, koja od poražena kod kuće od Lajpciga.

Bavarci imaju dva boda manje od lidera, a do pete pobjede u prvenstvu, na prvoj utakmici po povratku iskusnog stručnjaka Jupa Hajnkesa na klupu Bajerna, došli su više nego lako.

Domaćin je poveo već u 8. minutu kada je Julijan Šuster postigao autogol. Defanzivac Frajburga je, tako, postao prvi igrač još od 1991. godine, koji je na dvije uzastopne utakmice u Bundesligi zatresao sopstvenu mrežu.

<

Kingsli Koman je u 42. minutu sjajnim udarcem glavom povisio na 2:0, da bi u drugom dijelu igre za Bajern pogađali i Alkantara udarcem po zemlji iz daljine u 63, Levandovski u 75, a na kraju je 5:0 postavio Džošua Kimih u četvrtom minutu sudijske nadoknade.

Ovo je 18. utakmica u nizu u kojoj gosti nisu savladali Bajern, a na "Alijanc areni" u prosjeku primaju 2,7 golova po meču.

Borusija Dormund je propustila priliku da zadrži lijepu bodovnu prednost u odnosu na Bajern, a domaćinu nije pomoglo ni rano vođstvo preko Obamejanga već u 4. minutu, pošto je "oteo" loptu Štefanu Ilzankeru, da bi poslije toga lako savladao Petera Gulašija.

Lajpcig je izjednačio u 10. minutu kada je Halštenberg pronašao Marsela Sabicera, koji je glavom matirao istrčalog Romana Birkija. Švajcarski golman i defanziva Dortmunda ponovo nisu najbolje reagovali u 25. minutu kada je Jusuf Poulsen iskoristio dodavanje Brume za 1:2.

Sokratis Papastatopulos je dobio direktan crveni karton u 47. minutu, a poslije asistencije VAR sistema sudija Deniz Ajtekin je potvrdio odluku i pokazao na bijelu tačku. Žan-Kevin Agustin je bio siguran izvođač sa bijele tačke za 1:3, a do kraja meča je viđen još jedan gol takođe sa jedanaesterca. Prije toga je Ilzanker dobio drugi žuti karton, pa je ostalo deset na deset na terenu.

Sporna situacija se desila u 64. minutu kada je u šesnaestercu Lajpciga oboren Obamejang, a iako je izgledalo da nema govora o penalu arbitar Ajtekin je riješio da ponovo provjeri VAR sistem. Tehnologija je presudila da je penal ispravan, a Obamejang je iskoristio šansu za 10. gol u sezoni Bundeslige.

Dortmund je izgubio prvi put u sezoni, a Lajpcig je sada treći sa 16 bodova.

Hofenhajm je sa trećeg pao na četvrto mjesto, jer nije pobijedio drugu utakmicu zaredom, pošto je na svom stadionu igrao 2:2 sa Augsburgom. Domaćin je dva puta vodio, prvo pogotkom Benjamina Hubnera, a potom i Marka Uta, ali su gosti izjednačavali preko Mihaela Gregoriča i nesrećnim autogolom Kevina Fogta, nakon centaršuta Džefrija Guveleuva.

Šalke je sa 2:0 pobijedio Hertu u Berlinu, golovima u drugom poluvremenu Leona Gorecke iz penala i Gvida Burgštalera. Herta je cijelo drugo poluvrijeme imala igrača manje zbog isključenja Genkija Haragučija.

Zanimljiv performans su imali fudbaleri iz Berlina prije meča pošto su klečali zagrljeni kao gest solidarnosti sa igračima američkog NFL, koji od početka sezone takvim protestom ukazuju na neslaganje sa politikom predsjednika Donalda Trampa, kao i protiv brutalnosti organa reda SAD prema Afroamerikancima.

Rezultati (8. kolo)

Majnc – Hamburger 3:2

Maksim 2, Bel 52, Laca 58 – Valas 9, Salihović (penal) 90+2.

Bajern – Frajburg 5:0

Šuster (autogol) 8, Koman 42, Alkantara 63, Levandovski 75, Kimih 90+4.

Hanover – Ajntraht 1:2

Sane 36 – Haler 10, Rebić 90.

Herta – Šalke 0:2

Gorecka (penal) 54, Burgštaler 78.

Hofenhajm – Augsburg 2:2

Hubner 52, Ut 85 – Gregorič 75, Fogt (autogol) 89.

Borusija Dortmund – Lajpcig 2:3

Obamejang 4, 64 (penal) - Sabicer 10, Poulsen 25, Augustin (penal) 49.

Nedjelja

Bajer – Volfsburg (15.30)

Verder - Borusija Menhengladbah (18)

Petak

Štutgart – Keln 2:1

Bonus video: