premijer liga

I portugalska vlada odobrila prodaju Čelsija

Konzorcijum koji predvodi američki milijarder Tod Boli kupiće Čelsi za 4,25 milijardi funti

2623 pregleda 0 komentar(a)
Tod Boli, Foto: Reuters
Tod Boli, Foto: Reuters

Portugalska vlada odobrila je danas prodaju Čelsija, vlasnika Romana Abramoviča koji ima i portugalski pasoš.

Odobrenje su prethodno dali Premijer liga i britanska vlada, ali je to morala da učini i portuglaska vlada.

"Dva nadležna organa, ministarstvo spoljnih poslova i ministarstvo finansija dala su zeleno svjetlo na zahtev Romana Abramoviča za prodaju u humanitarne svrhe, dozvolivši engleskom klubu da se izvrši transakcija", navodi se u saopštenju portugalske vlade.

U saopštenju se dodaje da je odluka donijeta poslije garancija britanskih vlasti da će sav prihod biti uplaćen u humanitarne svrhe i da Abramovič neće imati ni direktnu ni indirektnu korist, pošto je pod sankcijama Evropske unije.

Konzorcijum koji predvodi američki milijarder Tod Boli kupiće Čelsi za 4,25 milijardi funti. Prihod od prodaje ide na zamrznuti račin koji kontroliše britanska vlada i biće uplaćen u humanitarne svrhe za pomoć Ukrajini.

Abramovič je morao da proda klub zbog navodnih veza sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u jeku vojne intervencije u Ukrajini. Abramovič je nekoliko dana pošto je počeo rat, 24. februara, oglasio klub na prodaju.

Britanska vlada uvela mu je sankcije 10. marta, ali je dala Čelsiju specijalnu dozvolu za rad, koja ističe 31. maja.

Abramovič će tako poslije 19 godina prestati da bude vlasnik londonskog kluba, koji je za to vreme osvojio 21 trofej, uključujući i pet titula Premijer lige i dvije Lige šampiona.

On je 2021. godine dobio portugalsko državljanstvo.