Tri derbija koja tresu Evropu: Savić čuva Vandu od Mesija

Liverpul - Mančester junajted, Atletiko - Barselona, Inter - Milan
70 pregleda 0 komentar(a)
Stefan Savić, Foto: Reuters
Stefan Savić, Foto: Reuters
Ažurirano: 14.10.2017. 10:07h

Klupski fudbal se vraća na veliku scenu, nakon 14-dnevne pauze zbog nadmetanja reprezentacija u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo.

Tri velike utakmice igraju se u najjačim evropskim ligama - Liverpul i Mančester junajted „otvaraju” vikend najvećim britanskim derbijem (subota, 13.30), Stefan Savić sa Atletikom večeras (20.45) čeka Lea Mesija i Barselonu na „Vanda Metropolitanu”, dok se u nedjelju veče, u Italiji, igra veliki milanski derbi.

Murinjo sa devet napadača

Istorija stoji iza duela Liverpula i Mančester junajteda - dva najtrofejnija engleska kluba sastaju se danas na „Enfild roudu” 199. put u istoriji.

Iako su „redsi” prošle sezone završili treći na tabeli, a „đavoli” tek šesti - ovo je utakmica o kojoj se u Engleskoj najviše priča, a tako će biti i ubuduće.

"Morao sam da promijenim broj telefona. Znate zašto? Toliko sam imao poziva od ljudi koji traže ulaznicu, da je to bilo prosto nepodnošljivo", kazao je Dejan Lovren, defanzivac Liverpula.

Junajted u sjajnoj formi dočekuje derbi sjeverozapada, kako ga još u Engleskoj popularno zovu - ekipa Žozea Murinja je u prethodnih sedam kola zabilježila šest pobjeda i jedan remi i izjednačena je na vrhu sa gradskim rivalom, Mančester sitijem.

Murinjo je juče na konferenciji za novinare dao ironičan odgovor na pitanje da li će njegova ekipa odlučnije ući u derbi, nakon prošlogodišnjeg, ultradefanzivnog izdanja na Enfildu (0:0).

"Da da, igraću sa jednim defanzivcem i devet napadača. Biće to revolucija u fudbalu - kazao je Murinjo.

Jirgen Klop, sa druge strane, slavi dvije godine na klupi Liverpula.

"Da me sada zamijene, teško da će naći boljeg od mene - samouvjereno je izjavio Njemac, koji još čeka na prvi trofej u Liverpulu. "Da pitate navijače, 98 odsto njih će vam reći da smo na pravom putu"

Valverde zadovoljan što Mesi ne mora na Novi Zeland

Vodeća Barselona ima šest bodova više od Atletika, pred prvi veliki derbi u Primeri ove sezone, koji se igra na novoizgrađenom stadionu „Vanda Metropolitano” u Madridu.

Real, koji gostuje Hetafeu u predgrađu, još više zaostaje za Barsom - sedam bodova, no trener Atletika Dijego Simeone dao je zanimljivu izjavu pred derbi:

"Barselona ne prestaje da pobjeđuje, ali mislim da nakon odlaska Nejmara nije još na Realovom nivou - kazao je Argentinac.

Simeone je izgubio čak osam od 11 prvenstvenih utakmica od Barselone otkada je 2011. preuzeo Atletiko. Katalonci su posljednji put poraženi u ligi od večerašnjeg rivala još u februaru 2010.

"Nemamo neki bilans u mečevima sa Barselonom, ali uvijek igramo dobro protiv njih. Remijem protiv Barse smo 2013. osvojili titulu, dva puta smo ih eliminisali u Ligi šampiona", podsjetio je Simeone.

Leo Mesi, koji je dao Atletiku nevjerovatnih 27 golova u 34 utakmice, vratio se u klub nakon spektakluarnog het-trika kojim je odveo Argentinu na Mundijal.

"Atletiko je vrlo zahtjevan rival i moraćemo da se adaptiramo, a što se tiče Mesija - naravno da sam gledao meč protiv Ekvadora. Zadovoljan sam što Argentina ide na Mundijal, što neće igrati baraž - ne bih mogao da podnesem da Mesi u novembru putuje na Novi Zeland - kazao je Ernesto Valverede, trener Barselone.

Inter vraća sjaj milanskom derbiju

Inter i Milan nisu na nivou na kojem su bili kada je pred njima drhtala Evropa, ali „derbi dela madonjina“ uvijek je imao poseban šmek. Ove sezone - više nego prošle, jer je Inter u vrhu, sa šest pobjeda i samo jednim remijem u sedam kola.

"Još smo na početku procesa", kazao je trener Intera Lućano Spaleti, dok je njegov kolega na klupi Milana Vinćenco Montela već nekoliko kola pod prijetnjom otkaza zbog loših rezultata.

Danas se u Italiji igraju dva izuzetno atraktivna duela: Juventus - Lacio i Roma - Napoli.

Bonus video: