Najljepša utakmica

Finale Kupa Crne Gore - za trofej se večeras na stadionu pod Goricom (20.30, ulaz je besplatan) bore Budućnost i Dečić. Isti rivali su o peharu odlučivali i prošle sezone kada su bolji bili Podgoričani

16040 pregleda 9 komentar(a)
Terzić i Vuljaj su spremni az nove direktne duele, Foto: FSCG
Terzić i Vuljaj su spremni az nove direktne duele, Foto: FSCG

Najljepša utakmica crnogorskog fudbala je ostavljena za kraj - Budućnost i Dečić večeras od 20.30 pod Goricom odlučuju o trofeju u Kupu. Biće to repriza prošlogodišnjeg duela za pehar kada su bolji bili Podgoričani - tada su slavili rezultatom 3:1.

”Plavi” žele da odbrane tron, da na neki način sezonu naprave uspješnom nakon što su titulu predali najvećem rivalu Sutjesci. Zato je i logično pitanje ima li straha da se izgubi i drugi pehar...

- U Budućnosti ne smije da postoji strah, već samo optimizam. Igraćemo hrabro, pokušaćemo da osvojimo trofej. Maksimalno poštujemo Dečić, kao i svakog protivnika, ali tu se sve završava. Moramo da se ponašamo kao Budućnost, domaćini smo, igramo dobro i imamo pokriće da vjerujemo u pobjedu - rekoa je Aleksandar Nedović, trener Budućnosti, koji je Kup Crne Gore osvojio na klupi OFK Titograda 2015. godine.

A ako postoji ekipa u crnogorskom fudbalu koja je ove sezone stvarala probleme Budućnosti, onda je to Dečić. Više čak i od Sutjeske...

Tuzani su u CFL ove sezone dva puta slavili pod Goricom, posljednji prije nešto manje od mjesec kada je bilo 2:1.

- Finala se ne igraju, nego se pobjeđuju, ali nećemo odustati od našeg načina igre. Mi smo najveći klub u zemlji, moramo da pratimo trendove i gradimo ih, u skladu sa našim mogućnostima. Možda smo nekada zbog toga platili ceh, to je bio slučaj baš protiv Dečića u prvenstvu, kada nismo htjeli da se prilagođavamo, nego smo forsirali svoj stil - jasan je Nedović.

Tradicionalno, u finalima su šanse praktično podjednake - u jednoj utakmici je sve moguće. Bilo da se igra 90, 120 minuta ili da se pobjednik dobija nakon penala.

- Veći imperativ smo imali u polufinalu protiv Sutjeske. Nikšićani su se u tom trenutku bili odvojili u prvenstvu, a put do finala Kupa je vodio preko njih. Na nama je tada bio najveći pritisak, a odigrali smo najbolje. Treniram dosta igrača koji su osvajali trofeje i igrali ovakve utakmice. Znaju da igraju pred velikim brojem ljudi i podnesu pritisak - istakao je trener Budućnosti.

Dečić, s druge strane, želi prvi prvi trofej u istoriji kluba.

- Čast mi je što sam dio ovog događaja i spektakla - rekao je Vladimir Janković, trener Dečića, pa nastavio:

- Spremni smo, a znamo sa kim igramo. Za Dečić je veliki uspjeh što je dvije godine zaredom u finalu. Ipak, nema nijedan trofej, tako da ne postoji imperativ. Izlazimo da odigramo najbolje što možemo i možda budemo nagrađeni za to.

Za Nedovića bi, kao Podgoričanina i dijete Budućnosti, trofej sa klubom u kojem je “vaspitavan od desete godine” bio ispunjenje snova.

A za Jankovića, koji je u januaru prošle godine prvi put ušao u crnogorski fudbal, nagrada za posao koji je radio u Dečiću, prije toga i u Petrovcu i OFK Titogradu.

- Navikao sam da idem putem istine u fudbalu. Nisam imao leđa, nisam imao ni veliku fudbalsku karijeru, a trenerski put sam gradio kroz teškoće. Došao sam u Crnu Goru sa nekim predrasudama, ali gdje god sam bio poželjan prihvatao sam poziv. Imao sam poteškoće i na početku rada u Crnoj Gori, a ovo finale doživljavam kao nagradu za to što sam radio ovdje - poručio je srpski stručnjak.

Posljednji meč u sezoni sudi Nikola Dabanović, a svi akteri vjeruju da se neće gledati scene koje su se dogodile prošle godine u finalu istih rivala. Tada je bilo incidenata i pogrdnih skandiranja dijela navijačke grupe Budućnosti, pa je FSCG minulih dana obavio razgovore sa pristalicama oba kluba i apelovao da atmosfera na stadionu pod Goricom bude prava sportska.

Terzić: Ako se nametnemo, trofej je naš

Kapiten Budućnosti Vasilije Terzić nema dilemu da će trofej ostati u Podgorici.

- Nismo odbranili titulu, ali možemo da osvojimo Kup. Time bismo spasili sezonu. Igramo protiv kvalitetnog protivnika, koji nas je ove sezone pobijedio dva puta na našem stadionu. Neće biti lako, imaju dosta dobrih igrača, ali fokusirani smo na nas, na našu igru. Pokušaćemo od prvog minuta da nametnemo svoj stil igre, greške svedemo na minimum i koristimo šanse prema naprijed. Nadam se da će to biti dovoljno za pozitivan rezultat - rekao je 23-godišnji vezista.

Ako nakon 90 minuta bude neriješen rezultat, igraće se produžeci, može da dođe i do penala.

- Svi smo spremni za 90 minuta ili 120 minuta ako bude potrebno. U opticaju su i penali. Raičković, Ivanović, Petrović, ja - ima nas nekoliko koji vježbamo te šuteve. Ove sezone smo vrlo dobro izvodili jedanaesterce i ako bude bilo potrebno - borićemo se i na taj način da osvojimo trofej - istakao je Terzić.

Bonus video: